Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Färre kvinnor brister vid förlossning

Publicerad: 18 juli 2018, 10:07

Foto: Thinkstock

Andelen allvarliga bristningar vid förlossningar minskar i både riket och i Stockholm, visar statistik.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Kvinnor i Sverige utsätts oftare för allvarliga bristningar i underlivet vid vaginala förlossningar än kvinnor i de övriga nordiska länderna, Island undantaget, visar en faktagenomgång i Dagens Nyheter i dag.

I Sverige låg andelen sfinkterrupturer, det vill säga allvarliga bristningar av tredje och fjärde graden, på 2,9 procent, i Finland som ligger lägst är den 1,2 procent. Den relativt låga förekomsten i Finland anses bero på användningen av ”det finska greppet”, skriver DN, då barnmorskan under krystningsskedet håller emot så vävnaden hinner töjas ut.

Men efter en tidigare ständig ökning av allvarliga bristningar i Sverige, med en topp 2004, minskar andelen allvarliga bristningar. Mellan 2004 och 2016 sjönk de med 30 procent.

Även i Stockholms läns landsting, som länge legat högt i statistiken för allvarliga bristningar, har utvecklingen vänt, enligt ett pressmeddelande från landstinget i förra veckan. Från 4,8 procent år 2014 hade andelen minskat till 3,1 procent under första halvåret i år. Minskningen syns vid alla förlossningskliniker i Stockholms län.

- Det här är särskilt glädjande eftersom det har funnits ett lite negativt fokus på förlossningsvården i Stockholm, att kvinnor spricker och inte blir lyssnade till. Jag vet hur hårt personalen arbetar och det har känts tungt att man släpat efter övriga landet. Nu kan vi för första gången på riktigt visa att siffrorna har vänt, vi närmar oss rikssiffrorna, och min gissning är att vi kommer att fortsätta minska, säger Olof Stephansson, registerhållare för Graviditetsregistret och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Förutom att klinikerna arbetat med att minska skadorna under flera år, enligt pressmeddelandet, startade i mars 2017 en bred landstingsövergripande utbildningssatsning för samtliga barnmorskor och läkare i länet.

Relaterat material

Ständig feedback ska ge färre bristningar

Färre bristningar efter utbildning

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev