onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Färre och större mvc-mottagningar

Publicerad: 17 januari 2019, 09:41

Foto: Photos.com

Nu finns ett förslag på hur den omstridda mödrahälsovården i Västmanland ska omorganiseras.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Det rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland. Enligt förslaget ska dagens 27 barnmorskemottagningar, varav flera är små och haft svårighet att bemanna, bli sju stycken större mottagningar.

Förslaget välkomnas av barnmorskan Marie Larsson, som säger till radion att fler barnmorskor på varje mottagning ökar tryggheten.

Dagens Medicin berättade i oktober förra året om hur den tidigare mödrahälsovårdsöverläkaren tillsammans med regionens samordnande barnmorska redan tagit fram just ett förslag om att göra barnmorskemottagningarna färre och större, bland annat för att öka patientsäkerheten. Men istället för att gå vidare med det arbetet lät hälso- och sjukvårdsdirektören Anne-Marie Svensson istället en konsultbyrå göra en så kallad genomlysning av regionens mödrahälsovård, ett arbete som i mångt och mycket bestod av de uppgifter som mödrahälsovårdsöverläkaren redan samlat in. För arbetet fakturerade konsultbyrån nära en miljon kronor.

Hanteringen ledde till att en moderat ledamot tog upp ärendet i regionfullmäktige.

P4 Västmanland rapporterar att förslaget som nu finns har tagits fram av ansvariga inom mödrahälsovården, vårdvalsenheten, kvinnokliniken, Vårdförbundet i Västmanland och allmänläkare vid Praktikertjänst. Beslut i frågan tas av Regionfullmäktige.

Relaterat material

Dyr powerpoint tas upp i fullmäktige

Betalade nästan en miljon – för en powerpoint

Överläkare för mödravård slutar i protest

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev