Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Färre vaccineras mot HPV i Danmark

Publicerad: 27 november 2015, 11:47

UPPDATERAD: HPV-vaccineringarna i Danmark har minskat efter rapporter om misstänkta biverkningar av HPV-vaccin.


Ämnen i artikeln:

VaccinHPV-vaccinLivmoderhalscancer

Under hösten har den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, på begäran av Danmark utrett misstänkta biverkningar av HPV-vaccinering. Myndigheten konstaterade att det inte fanns någon koppling mellan vaccinerna och förekomsten av de ovanliga neurologiska sjukdomarna pots och CRPS.

Dessutom riktade EMA hård kritik mot det danska sjukhuscenter, Synkopecentret, som anmält de misstänkta biverkningarna. Centret ska ha använt sig av en ovetenskaplig metod för att hitta flickor med symtom.

Enligt danska Sundhedsstyrelsen har vaccineringarna mot humant papillomvirus, HPV, minskat i landet. Tidigare var nio av tio flickor i tolvårsåldern vaccinerade, nu är siffran sju av tio, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Sundhedsstyrelsen tror att det beror på rapporteringen om de misstänkta biverkningarna. Myndighetens generaldirektör Søren Brostrøm är oroad över de fallande vaccinationstalen och säger att det är viktigt att förtroendet för vaccinationsprogrammet återställs. Han påpekar också att det är viktigt att flickor och unga kvinnor med diffusa symtom får en korrekt utredning.

Sundhetsstyrelsen ska nu tillsammans med experter och representanter från de danska sjukvårdsregionerna ta fram en plan för hur dessa utredningar kan gå till.

Enligt en rapport från EMA utredde Synkopecentret inte de unga kvinnorna förutsättningslöst utan letade efter vissa symtom. Detta har lett till att anmälningarna om pots och CRPS varit mycket högre i Danmark än i övriga världen. Men förekomsten av sjukdomarna är inte högre hos vaccinerade än ovaccinerade, visar EMA:s utredning.

Folkhälsomyndigheten har inga siffror som i nuläget tyder på att färre vaccineras mot HPV.

– Vi har ingen uppdaterad statistik, men vi har inte fått några signaler från skolor som tyder på att vaccinationstalen sjunker, säger Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Eftersom alla landsting och kommuner själva bestämmer hur de vill organisera och när de vill påbörja HPV-vaccinationerna kan det dröja upp till två läsår innan alla flickor i samma ålder erbjudits vaccination och hunnit ta båda doserna.

I den senaste statistiken, från 2014, hade runt 80 procent av alla flickor födda 2002 och nästan 84 procent av alla flickor födda 2001 vaccinerats med minst en dos HPV-vaccin. Eftersom inte alla vaccinationer registreras i registret räknar man med en viss underskattning av vaccinationstäckningen.

Nästa uppdatering av statistiken kommer i början av 2016 och då kommer Folkhälsomyndigheten att analysera informationen närmre.

Texten är uppdaterad med svenska uppgifter.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev