fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fetma ökar risk för tidig förlossning

Publicerad: 29 oktober 2012, 12:19

Kvinnor med kraftig fetma riskerar att föda för tidigt. Det konstateras i en ny studie.


Sahlgrenska akademin i Göteborg har i en studie på 83 000 kvinnor kartlagt riskerna med övervikt hos gravida kvinnor. Studien visar att risken att föda för tidigt ökar för överviktiga kvinnor.

I gruppen med kraftig fetma, ett BMI över 40, så födde 9,2 procent av kvinnorna för tidigt. Bland de normalviktiga kvinnorna födde 4,7 procent för tidigt. Studien visade även på en ökad risk att föda för tidigt bland de kvinnor som var underviktiga.

Enligt Bo Jacobsson, professor i obstetrik vid Göteborgs universitet var det framförallt de allra tidigaste förlossningarna som ökade bland kvinnorna med kraftig fetma.

Enligt honom är det nya med studien att det inte bara var de kvinnor som hade fetmarelaterade sjukdomar som diabetes och höjt blodtryck som löpte större risk att föda för tidigt. Även kvinnor som led av fetma men som i övrigt var friska hade en ökad risk för tidig förlossning.

Läs abstract till studien:

Ali Khatibi med flera. Prepregnancy maternal body mass index and preterm delivery. American Journal of Obstetrics & Gynecology 2012; 270: 212.e1–212.e7

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev