Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fetma ökar risken för cp-skada

Publicerad: 8 mars 2017, 13:52

Blivande mammor som är överviktiga i början av graviditeten ökar risken för cp-skador hos barnet. Ju fetare mamman är desto högre är risken för att barnet skadas. Det visar en ny svensk-amerikansk studie, med forskare från Karolinska institutet, som publiceras i medicintidskriften Jama, rapporterar Upsala Nya Tidning.


Forskarna har studerat 1,4 miljoner barn som föddes mellan 1997 och 2011 och deras mammors BMI-värden när de besökte mödravårdscentralen i början av graviditeten. Runt 3 000 av barnen hade en cp-skada och forskarna såg ett tydligt samband med att ett högre BMI hos mamman ökade risken för cerebral pares. Mammor med ett högt BMI på mellan 25 och 29,9 löpte en 22 procents högre risk för cp-skada än mammor med ett BMI under 25. Vid ett BMI på minst 40 var risken fördubblad.

- Våra resultat kan ses som ytterligare ett viktigt argument för kvinnor som planerar att skaffa barn att undvika att dra på sig övervikt och fetma. Åtgärder att reducera förekomsten av övervikt och fetma är en fråga som inte bara enskilda individer har ansvar för, utan också politiker, livsmedelsindustrin och snabbmatsrestauranger, säger professor Sven Cnattingius vid Karolinska institutet, till UNT.

Läs mer i abstract:

Eduardo Villamor med flera. Association Between Maternal Body Mass Index in Early Pregnancy and Incidence of Cerebral Palsy. Jama, publicerad online den 7 mars 2017. Doi: 10.1001/jama.2017.0945

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News