lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fetman ökar bland blivande mammor

Publicerad: 17 januari 2018, 11:58

Högt BMI bland gravida oroar läkare.

Foto: Thinkstock

Övervikt och fetma fortsätter att öka bland blivande mammor, en trend som oroar läkare. Högt BMI ökar risken för både mor och barn.


- Det är en av våra stora utmaningar, säger förlossningsöverläkare Olof Stephansson.

Övervikt och fetma ökar bland gravida kvinnor, enligt statistik från Socialstyrelsen. Under 2016 var drygt 40 procent av de blivande mammorna överviktiga eller feta vid inskrivningen på mödravårdscentralen. Det kan jämföras med drygt 36 procent för tio år sedan, och 25 procent i början av 1990-talet.

- Vi ser ju att andelen ökar successivt hela tiden. Vi hoppas att utvecklingen ska stanna av, men tyvärr har vi inte sett det än, säger Olof Stephansson, sakkunnig vid Socialstyrelsen och förlossningsöverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Skillnaderna är stora över landet. I exempelvis Södermanlands och Gävleborgs län hade nära hälften av alla kvinnor övervikt eller fetma vid inskrivningen, medan andelen i Stockholm var en tredjedel.

Övervikt och fetma gör graviditeten och förlossningen svårare.

- Det mesta som vi arbetar med inom förlossning och graviditet påverkas negativt om mamman är överviktig eller fet. Det ökar risken för komplikationer som havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes, det ökar risken att föda för tidigt, det ökar risken att föda ett stort barn vilket också ökar risken för förlossningsskador på mamman. Det ökar även risken för kejsarsnitt och blödning i samband med förlossning, säger Olof Stephansson.

Därför är det viktigt att våga tala om problemet, även om det är en känslig fråga, anser han.

Även Västernorrland är ett län som hamnar högt upp på listan när det kommer till övervikt och fetma bland gravida som skrivs in i mödravården. Carita Johnström är samordningsbarnmorska på Västernorrlands landsting och delar bilden av att det här är ett känsligt ämne.

- Vi måste vara försiktiga när vi tar upp frågor som rör vikt för att undvika att förolämpa patienten. Samtidigt är det mycket viktigt att påtala vilka komplikationer som kan uppstå under graviditeten för den som är överviktig eller har fetma, säger Carina Johnström.

Som barnmorska finns det redskap för att förenkla den här kommunikationen. Carita Johnström och hennes kollegor använder sig av bland annat av samtalsteknik med fokus på tydliga och öppna frågeställningar i mötet med patienten. Hon påtalar också möjligheterna att erbjuda dietisthjälp eller att skriva ut fysisk aktivitet på recept åt den gravida kvinnan. Men att samarbetet mellan patient och barnmorska skulle skära sig på grund av det känsliga i att påtala övervikt eller fetma är inget som Carita Johnström upplever som vanligt.

- Många gånger känner de här kvinnorna redan till sin övervikt. Men skulle en patient bli förolämpad så har barnmorskor fördelen av att man träffas kontinuerligt under graviditeten, säger Carita Johnström, samordningsbarnmorska i Västernorrland.

Samtidigt är det inte rätt läge för kvinnan att försöka gå ner i vikt när graviditeten redan är ett faktum, enligt Olof Stephansson. För att förändra situationen behövs istället insatser på samhällsnivå.

- Vi kan inte se till att mammorna inte är överviktiga och feta när de kommer till oss inom mödravården. Ökande övervikt är en utmaning för hela samhället. Det är folkhälsa, det måste börja redan i förskolan med information om motion, matvanor och andra faktorer, säger Olof Stephansson.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev