Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fiskolja länkas till minskad hjärtrisk

Publicerad: 6 december 2011, 13:49

Fiskoljan skyddar hjärtat.

Foto: Photos.com

Kvinnor som äter lite fisk eller omega 3-fettsyror har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det pekar resultaten av en dansk studie på.


Forskarna använde sig av data från 48 627 gravida kvinnor som var i genomsnitt 30 år när studien började och följdes i åtta år i genomsnitt.

Information om kvinnornas konsumtion av fisk och omega 3-fettsyror samlades in via frågeformulär och telefonintervjuer.

Under uppföljningstiden såg forskarna 577 fall av högt blodtryck, sjukdomar i hjärnans blodkärl och ischemisk hjärtsjukdom som krävde vård på sjukhus.

Deras analys visar att de som åt mindre än i genomsnitt 30 gram fisk per dag hade ungefär 50 procent högre relativ risk att drabbas, jämfört med dem som åt mer fisk än så.

Ett lågt intag av omega 3-fettsyror medförde också högre risk för hjärt-kärlsjukdom, jämfört med ett högre intag.

Studien publiceras i tidskriften Hypertension och gjordes av forskare vid Statens Serum Institut i Köpenhamn.

Läs abstract:

Hypertension, publicerad online 5 december 2011

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev