Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fler aborter vid skador i Stockholm

Publicerad: 11 mars 2015, 12:09

Föräldrar i Stockholm avbryter oftare än andra graviditeten om fostret har skador som upptäcks vid fosterdiagnostik. Ett hjärtfel hos fostret leder i Stockholm till abort i sex av tio fall – mot två av tio i norr.


Ryggmärgsbråck och allvarliga hjärtfel är fosterskador som kan upptäckas genom fosterdiagnostik under graviditeten. Men skillnaderna på antal aborter på grund av felen är stora, visar en rapport från Socialstyrelsen. Både hjärtfel och kromosomfel aborteras oftare i huvudstaden.

– En stor del av aborterna på grund av fosterskador beror på kromosomavvikelser, som ökar vid äldre ålder. Och kvinnor är äldre i Stockholm när de föder barn än i andra delar av landet, säger Karin Källén, en av dem som har genomfört studien.

En annan förklaring kan vara att Stockholm oftare erbjuder så kallad screening, där skadorna upptäcks. Möjligheten finns alltså att fler fall registreras som aborter.

– Upptäcks kromosomavvikelser tidigt gör man kanske abort på ett foster som hade blivit ett missfall bara ett par dagar senare, säger Karin Källén.

Abortfrekvensen för barn med Downs syndrom har också ökat kraftigt. År 1999 aborterades 45 procent av dessa foster, jämfört med 60 procent 2013. En anledning kan vara att man oftare erbjuder också yngre kvinnor kontroller numera. Ungefär 60 procent av alla som föddes med Downs syndrom 1999-2013 hade mödrar som var yngre än 35 år.

Foster med ryggmärgsbråck aborteras också oftare i Stockholm, cirka 60 procent jämfört med 30 procent i norr. En förklaring kan vara olika attityder till handikappet, enligt Karin Källén.

– Men det går inte att säga vilken som är den rätta attityden, bara att skillnaderna finns.

Rapporten har analyserat fosterskador och kromosomavvikelser fram till år 2013. Ungefär tre procent av alla födda barn har någon av dessa allvarligare fosterskador.

Fakta/Stora skillnader

Abort i procent på grund av...

...Ryggmärgsbråck

Stockholm: 60

Södra Sverige: 60

Uppsala: 40

Sydöstra Sverige: 50

Göteborg: 40

Norra Sverige: 30

...Allvarliga hjärtfel

Stockholm: 60

Södra Sverige: 60

Uppsala och Örebro: 25

Göteborg: 20

Sydöstra Sverige: 50

Norra Sverige: 20

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev