Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fler barnmorskor och tidig intervention gav färre kejsarsnitt

Publicerad: 23 juli 2015, 10:25

Nu arbetar flera förlossningskliniker för att minska andelen akuta kejsarsnitt.

Foto: photos.com

Genom stärkt närvaro av barnmorskor och tidigare användning av värkstimulerande läkemedel har Sundsvalls sjukhus minskat antalet kejsarsnitt med en fjärdedel.


Efter en stadig ökning av antalet kejsarsnitt i hela landet de senaste femton åren satsar nu allt fler kliniker på att få ner andelen akuta snitt, skriver Dagens Nyheter.

Vid Sundsvalls sjukhus har flera insatser gett resultat och de har lyckats få ner antalet kejsarsnitt från 20 procent till 15 procent under årets första sex månader.

Det handlar framför allt om att öka barnmorskans närvaro hos föderskan.

– Barnmorskan är mer hos föderskan nu och kan då snabbare sätta in åtgärder om det behövs och kvinnan blir också lugnare, säger Marie Bolin, överläkare vid Sundsvalls kvinnoklinik till Dagens Nyheter.

De sätter in värkstimulerande medel och bräcker hinnorna tidigare nu när värkarna försvagas.

Kliniken har också utvecklat ett system där de mer erfarna barnmorskorna tas till vara och att en doktor alltid finns nära till hands

– Vissa kvinnor behöver föda med kejsarsnitt av skäl man oftast känner till från början. Men det är de akuta kejsarsnitten klinikerna framför allt vill minska. På vissa ställen lyckas man bättre och då är det jättebra om de delar med sig, säger Mia Ahlberg, vice ordförande i barnmorskeförbundet till Dagens Nyheter.

För förlossningskliniken i Sundsvall har det inneburit en på kurs vid kvinnokliniken i Linköping för att ta del av hur de gjort för att halvera kejsarsnittsfrekvensen på nio år.

Ett viktigt fokus ligger på förstföderskor där de försöker förklara fördelarna med att föda vaginalt, så väl för mamman som barnet.

– Ju fler som föder normalt första gången desto fler kommer göra det nästa gång också, så vi hoppas få ner kejsarsnittstatistiken ytterligare, säger Marie Bolin till Dagens Nyheter.

Statistik

Antalet kejsarsnitt har ökat markant sedan 1970-talet. Då förlöstes cirka 5 procent av kvinnorna med kejsarsnitt mot dagens 17 procent.

Det finns dock stora regionala skillnader. Förra året skedde 21 procent av förlossningarna i Stockholm och på Gotland med kejsarsnitt, samtidigt som motsvarande siffra var 13 procent i Östergötland och Region Kalmar.

Källa:Socialstyrelsen 2014

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev