onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fler cancrar hittades med mammografi i tre dimensioner

Publicerad: 26 juni 2014, 07:45

Bilden visar röntgen av ett bröst hos en 46-kvinna, konventionell mammografi till vänster och tomosyntes till höger. En invasiv tumör framstår klarare till höger.

Foto: Hologic

En uppföljning från USA pekar på att fler invasiva cancrar hittas vid mammografiscreening sedan så kallad tomosyntes införts. Dessutom verkar tekniken leda till färre falska positiva svar.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultaten, som presenteras i en ny studie i tidskriften Jama, baseras på analys av över 450 000 mammografiundersökningar.

Runt 40 procent av dessa gjordes med tomosyntes, där röntgenbilder av brösten tas ur olika vinklar, vilket i sin tur ger tredimensionella bilder av bröstvävnaden.

När forskarna jämförde data innan och efter att tomosyntes införts vid 13 studerade sjukhus i USA konstaterar de att 1,2 extra fall av invasiv cancer hittades per 1 000 screenade kvinnor. Det motsvarar en relativ ökning med 29 procent.

Invasiv cancer innebär att tumören växer in i närliggande vävnad. Förekomsten av mindre farliga tumörer, så kallade ductal carcinoma in situ, var dock oförändrad.

Efter att tomosyntes införts konstaterar forskarna också att att 16 färre kvinnor per 1 000 screeningtillfällen kallades tillbaka för vidare undersökning, en relativ minskning med 15 procent.

Forskarna poängterar dock ett antal begränsningar i studien, som att den inte var randomiserad.

Resultaten säger heller ingenting om det kliniska utfallet, till exempel om fler kvinnor räddas från att dö i bröstcancer, eller om tomosyntes leder till ökad så kallad överdiagnostik, det vill säga upptäckt av tumörer som inte hade gett sig till känna om kvinnan inte screenats.

Stråldosen vid tomosyntes är ungefär dubbelt så stor som vid konventionell mammografi.

Läs hela originalstudien:

Sarah Friedewald med flera. Breast Cancer Screening Using Tomosynthesis in Combination With Digital Mammography. Jama 2014, 311: 2499–2507. DOI:10.1001/jama.2014.6095

Relaterat material

Tredimensionell teknik gav färre falska larm

Läkare zoomar in svårupptäckta tumörer i kvinnobröst

Flera fördelar när lungcancer undersöks med tomosyntes

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev