onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fler igångsättningar sätter press på kliniker

Publicerad: 10 januari 2020, 13:35

Igångsäning redan vecka 41 istället för 42 kräver ökade resurser för de flesta förlossningskliniker enligt en enkät.

Foto: Getty images

Snart väntas nya riktlinjer om tidpunkten för igångsättning vid överburenhet komma. Få kliniker är redo att klara det ökade antalet visar en kartläggning som Vårdfokus har gjort.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Bakgrunden är det svenska förlossningsstudien Swepis som visade på en ökad risk att barnen dör om kvinnan sätts igång i graviditetsvecka 42 jämfört med i vecka 41 vid överburenhet. När resultaten publicerades i slutet av november, vilket Dagens Medicin rapporterade om, inleddes en diskussion inom SFOG, svensk förening för gynekologi och obstetrik, för att ta fram förslag på nya riktlinjer.

Preliminärt besked är att nya riktlinjer kommer i slutet av januari. Men få förlossningskliniker har resurser för att klara det ökade antalet igångsättningar som nya riktlinjer skulle innebära, enligt Vårdfokus enkät.

10 av landets 19 regioner, som i dag har vecka 42 som rekommendation för igångsättning, uppger att de saknar resurser för att klara alla nya igångsättningar.

Region Gotland och Värmland är de enda som svarar att de med säkerhet kommer att klara fler igångsättningar med befintliga resurser. Två regioner, Uppsala och Dalarna, har redan idag induktion i vecka 41.

Sahlgrenska universitetssjukhuset räknar till exempel med att få ytterligare 1 200 igångsättningar per år och kommer att behöva öppna en helt ny avdelning.

Relaterat material

Lägre dödlighet med tidigare igångsättning

Tidigare igångsättning i VGR

10 000 fler igångsättningar per år

Studieresultat kan få stor effekt på landets förlossningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev