Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fler tog cellprov efter telefonsamtal

Publicerad: 27 december 2012, 12:02

När barnmorskor i Västra Götaland ringde upp kvinnor som inte tagit cellprov gick fler på provtagning.


En ny metod för att få fler kvinnor att ta sina cellprov har visat goda resultat i Västra Götaland. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin.

Metoden innebar att barnmorskor i Västra Götaland ringde 4 000 telefonsamtal till kvinnor som inte tagit cellprover de senaste sex åren och erbjöd dem hjälp med att boka tid.

Barnmorskorna fick kontakt med drygt hälften av kvinnorna och bokade in tider för en tredjedel av dem. Totalt tog 18 procent, totalt 718 stycken, av kvinnorna som pratat med en barnmorska ett cellprov. Det är 70 procent fler än bland de kvinnor som endast fått sin årliga påminnelse.

När studien avslutades hade dubbelt så många höggradiga cellförändringar behandlats i telefongruppen som i kontrollgruppen.

– Av de kvinnor som kontaktades per telefon och sedan tog prov hade 39 cellförändringar. Det innebär att vi hittade fler onormala cellprov bland dessa kvinnor jämfört med genomsnittet i Västra Götaland, säger Gudrun Broberg, barnmorska och doktorand vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Enligt forskarna bakom studien kostade det mindre att göra telefonsamtalen än vad de förebyggda cancerfallen skulle ha kostat at behandla.

Artikeln Increasing participation in cervical cancer screening: telephone contact with long-term non-attendees in Sweden publiceras i International Journal of Cancer. Läs abstract här. 

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev