Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

FN:s siffra om mödradödlighet sågas

Publicerad: 14 oktober 2016, 06:13

FN sprider felaktiga siffror om världens mödradödlighet, menar professor Hans Rosling i en kritisk artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.


Till grund för kritiken ligger uppskattningen att 60 procent av världens mödradödlighet sker vid humanitära kriser. Uppgiften har spridit sig till biståndsorganisationer, och ligger även med i förslaget till ny ram för det svenska biståndet, skriver Dagens Nyheter.

Men siffran stämmer inte, enligt Hans Rosling och hans medförfattare Helena Nordenstedt på Karolinska institutet. Den riktiga siffran för de kvinnor som dör av graviditet och förlossning i olika flyktingläger och andra krisområden är snarare omkring 17 procent av den totala mödradödligheten, menar de.

Runt 300 000 kvinnor dör årligen i barnasäng eller under graviditet. Dödstalen beror till stor del på dåligt styre, ojämlikhet och extrem fattigdom på avlägsen landsbygd.

Konsekvensen av FN:s siffra blir därmed att en större del av de utsatta kvinnorna försummas, enligt Rosling.

– Det här ger intrycket att man kan sänka mödradödligheten genom att flytta över pengar från hälsobistånd till humanitärt bistånd.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev