Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Födelselängd påverkar självmordsfrekvens

Publicerad: 17 januari 2008, 09:33

Pojkar som är korta vid födseln löper en betydligt högre risk att begå självmord senare i livet – även om de växer ikapp sina kamrater i ungdomsåren. Det konstaterar forskare vid Karolinska institutet.


Det finns ett tydligt samband mellan längd vid födseln och risken att begå självmord senare i livet.
Forskare vid Karolinska institutet utgick från en kohort bestående av 318 953 män, alla födda mellan 1973 och 1980. Alla självmordsförsök fram till och med 1999 studerades.

De barn som var kortast vid födelsen jämfördes sedan med dem som var 50–51 centimeter vid födelsen.

Det visade sig att det finns ett samband mellan längd vid födelsen och risken för självmordsförsök.
Pojkar som hade en kort födelselängd i förhållande till förlossningsvecka, löpte en signifikant högre risk att begå ett självmordsförsök jämfört med pojkar som var 50–51 centimeter vid födelsen.

Självmordsförsöken var också generellt sett våldsammare.

Om pojkarna efter födelsen växte ikapp sina kamrater hjälpte inte. Risken kvarstod, även om en lång vuxenlängd var mer skyddande än en kort vuxenlängd.

För riktigt korta pojkar, under 47 centimeter vid födelsen, var risken för självmordsförsök nästan fördubblad.

Enligt forskaren Ellenor mittendorfer-Rutz, vid centrum för suicidforskning och prevention på Karolinska institutet, kan en dålig tillväxt i livmodern bero på att mamman använt alkohol eller droger alternativt ätit dåligt under graviditeten. Detta skulle i sin tur kunna påverka hur fostrets hjärna omsätter serotonin, en signalsubstans som tidigare har visat sig ha ett samband med både aggressivitet och självmordsbeteende.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev