måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

För få kvinnor får brösten undersökta

Publicerad: 21 juni 2022, 07:51

Hur stor andel av kvinnorna som deltar i screening för bröstcancer med mammografi skiljer sig stort mellan olika landsändar, visar den första utvärderingen som Socialstyrelsen har gjort av bröstcancerscreeningen i Sverige. Arkivbild. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

För få kvinnor får brösten undersökta för att upptäcka cancer – och det finns stora skillnader beroende på bostadsort. Även hur pass utbildade kvinnorna är spelar in.

Ämnen i artikeln:

ScreeningRegion StockholmRegion HallandSocialstyrelsenBröstcancer

T

TT


Alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska kallas till screening för bröstcancer med mammografi vartannat år, för att upptäcka tumörer på ett tidigt stadium.

Men hur stor andel av kvinnorna som deltar skiljer sig stort mellan olika landsändar, visar den första utvärderingen som Socialstyrelsen har gjort av bröstcancerscreeningen i Sverige.

Läs också: Cancerfonden anklagas för svartmålning

Andelen varierade från 87 procent i Halland till 71 procent i Stockholm under åren 2019–2020.

– Sett till antalet kvinnor det handlar om, så är det ganska stora skillnader mellan regionerna, säger Christina Broman, utredare på Socialstyrelsen och en av de ansvariga för rapporten.

Konsekvensen kan bli att en högre andel kvinnor i vissa delar av landet behöver genomgå mer krävande behandling, konstaterar Socialstyrelsen.

Glesare mellan tillfällena

Kvinnor ska kallas till mammografi med 18–24 månaders mellanrum. Men de senaste åren har undersökningarna gjorts med betydligt glesare intervall, något som ökar risken för att en nytillkommen cancer missas och hinner växa sig större.

Att undersökningarna glesats ut beror både på en långdragen personalbrist – och på covid-19. Under pandemin har fyra av fem mammografienheter haft för lite personal på grund av både sjukdom och att personal flyttats till andra delar av vården. Hälften av enheterna har periodvis varit stängda.

Det har lett till att många regioner dragit ner på hur många kvinnor som blir kallade till undersökningen – framför allt i äldre grupper. Kvinnorna har även själva uteblivit.

– Många valde att inte besöka vården av rädsla att bli smittad, säger Christina Broman.

Brist på personal

Men redan före pandemin drogs landets mammografienheter med brist på bland annat bröstradiologer och röntgensjuksköterskor.

– Alla regioner, både stora och små, uppger att de har vakanser och måste använda bemanningspersonal vilket påverkar hela screeningprocessen, säger Christina Broman.

Rapporten visar också att kvinnor med låg utbildningsnivå deltar i screeningen för bröstcancer i betydligt lägre grad än andra.

Och nu behöver regionerna steppa upp för att få fler kvinnor att delta – utöver att se till att alla kvinnor i den berörda åldersgruppen bjuds in i tid, anser Socialstyrelsen.

– Det finns många saker att göra. Vissa regioner skickar till exempel påminnelser till dem som uteblivit, och vissa ger utökad information till vissa grupper, säger Christina Broman.

Hanna Odelfors/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev