Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Förlossning på vårdcentral

Publicerad: 27 februari 2009, 08:41

Förlossning på vårdcentral

Torsdagen blev annorlunda för personalen på Brösarps vårdcentral i Skåne. På morgonen kom en höggravid kvinna in med täta värkar – en kvart senare hade en liten flicka kommit till världen.


– Det fanns ingen tid att åka till sjukhuset, säger Ann Aspelin Sandström, en av läkarna som hjälpte till vid förlossningen, till Ystads Allehanda.

Vårdcentralen hade inte så mycket förlossningsutrustning, men personalen kunde åtminstone erbjuda en säng och förlossningen gick bra. Efter femton minuter hade världen fått ännu en medborgare i form av en flicka som vägde 3105 gram och var 50 cm lång.

Föräldrarna var på väg till Centralsjukhuset i Kristianstad, men när det blev alltför tätt mellan värkarna kom de överens med SOS Alarm om att stanna vid vårdcentralen för att invänta ambulans som kunde ta dem till sjukhuset. Så långt hann de alltså inte.

Enligt den stolta fadern är alla friska och mår bra och de vilar nu ut på Centralsjukhuset i Kristianstad. Ann Aspelin Sandström uppger att hon aldrig varit med om något liknande under sina 20 år på vårdcentralen och den lite ovanliga händelsen ska firas med tårta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev