Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Förlossningen i Karlskoga stänger

Publicerad: 29 maj 2019, 09:33

Trots vallöften om motsatsen ser det nu ut som att förlossningen vid Karlskoga lasarett inte kommer att öppna igen efter sommaren.


Ämnen i artikeln:

Region Örebro LänKarlskoga lasarettFörlossningsvård

Beslutet grundar sig på att det finns brister i patientsäkerheten för akut sjuka nyfödda barn och är fattat av verksamhetschefen för kvinnokliniken, enligt ett pressmeddelande från Region Örebro. Anledningen är att sjukhuset saknar medicinsk kompetens, det vill säga neonatolog, neonatologiskt team och neonatalavdelning.

Under ett informationsmöte för personalen på onsdagen berättade verksamhetschefen Gill Kullberg att förlossningen stänger permanent från och den 15 juni i år.

Lokaltidningen Karlskoga Tidning rapporterar att Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län, under hela valrörelsen lovat att det ska finnas en förlossning i Karlskoga. Nu säger han att beslutet är fattat av verksamhetschefen och att ”det är ett mandat och skyldighet verksamhetschefen har”.

Ambitionen att ha kvar förlossningen kvarstår och politikerna ska nu analysera situationen, skriver Karlskoga Tidning.

Förra veckan inledde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en granskning av Karlskoga lasarett sedan ett spädbarn var nära att dö under en förlossning i fjol. Och att patientsäkerheten för akut sjuka nyfödda barn på förlossningen i Karlskoga har brister har redan framgått av ett tidigare beslut av Ivo. Med anledning av detta har Ivo nu öppnat ett så kallat egeninitierat tillsynsärende för att granska förlossningsverksamheten i Karlskoga, utöver anmäld lex Maria, skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

- Ivo:s beslut pekar nu tydligt på att det inte går att säkerställa patientsäkerheten för akut sjuka nyfödda barn på Karlskoga lasarett. Med anledning av detta har jag beslutat att stänga förlossningen i Karlskoga från och med den 15 juni, säger Gill Kullberg, verksamhetschef på kvinnokliniken, Region Örebro län.

Även regiondirektören Rickard Simonsson säger till SVT Nyheter att den påbörjade granskningen har stor del i beslutet att lägga ned förlossningsavdelningen.

– Det är bra att vi har verksamhetschefer som står upp för patientsäkerheten. Samtidigt känner jag att vi i den yttersta ledningen misslyckats med att ge de förutsättningar som behövs för att driva verksamheten.

DAGENS MEDICIN/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev