måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Förlossningen i Lycksele tvingas stänga under jul – igen

Publicerad: 22 november 2022, 13:21

Gravida i södra Lappland som ska föda under julledigheten planeras få resa till Skellefteå lasarett eller Norrlands universitetssjukhus eftersom förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett håller stängt två veckor. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

För andra året i rad tvingas förlossningen i Lycksele stänga under julen.
”Vi har inte lyckats lösa bemanningen”, säger Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Ämnen i artikeln:

BarnmorskeförbundetVårdförbundetRegion Västerbotten

MW


Förlossningen vid Lycksele lasarett stänger under två veckor i jul, vecka 51 och 52. Det är andra året på rad som det saknas tillräckligt med personal för att hålla öppet. Förra julen höll avdelningen stängd under tre veckor. Även de två senaste somrarna har förlossningsavdelningen hållit stängd, förra sommaren tre veckor. 

– Och den här sommaren två och en halv vecka, så det blir bättre, säger Olov Grankvist. 

De kvinnor som är planerade att föda under perioden hänvisas till förlossningsavdelningarna i Skellefteå och Umeå. En resväg på upp till 40 mil för en del. 

– I somras skedde ungefär tio förlossningar under perioden det var stängt, och vi räknar med ungefär samma nu – även om vi tar höjd för de som är beräknade två veckor före och två veckor efter, säger Olov Grankvist. 

Enligt Olov Grankvist kan stängningarna runt jul- och sommarledighet komma att upprepas. 

– Vi har en prognos för hur det kommer att se ut en tid framöver och den ser ungefär likadan ut som nu, men på sikt har vi en del åtgärder och de kommer en del nya barnmorskor. Det kommer att vända så småningom, men det finns ingen quick fix, säger han. 

Läs också: ”Starta ett pilotprojekt på Lycksele BB” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev