Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Förlossningsläkare får inte tillbaka indraget leg

Publicerad: 9 januari 2015, 10:44

Foto: Photos.com

Läkaren, som friades av tingsrätten efter en långdragen mardrömsförlossning, nekas i en ny dom att få sin legitimation tillbaka.


Förlossningsläkaren fick sin legitimation indragen hösten 2013 av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, innan målet prövades i tingsrätten. Han åtalades för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Barnet avled och mamman skadades efter en över 50 timmar lång förlossning vid Höglandssjukhuset där läkaren bland annat dragit fler gånger med sugklocka än vad som är rekommenderat i riktlinjer.

Läkaren friades eftersom tingsrätten i Eksjö inte ansåg att det stod helt klart att barnet dog av skadorna från förfarandet vid förlossningen – det kunde ha dött av en annan skada.

Efter den friande domen försökte läkaren få sin legitimation tillbaka.

Men förvaltningsrätten i Stockholm går inte med på det. Rätten anser att läkaren varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och att han agerat i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet då han med stor marginal överskridit den tid som anges i riktlinjerna och anvisningarna för klockdragning och genom att inte ha avbrutit den i ett mycket tidigare skede för att övergå till kejsarsnitt.

Relaterat material

Ivo vill inte ge förlossningsläkaren leget tillbaka

Förlossningsläkare begär leg åter

”Fullständigt ointressant vad som är den exakta dödsorsaken”

Åtalet mot förlossningsläkaren ogillas

Förlossningsläkare ställs inför rätta

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev