Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Förlossningsvården får mer

Publicerad: 31 augusti 2017, 09:38

Den ansatta och kritiserade förlossningsvården i Stockholm får ekonomiskt tillskott för att kunna öka bemanningen. Även i Västra Götalandsregionen skjuts pengar till.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenStockholms läns landsting

Såväl kapacitet som tillgänglighet ska bli bättre, liksom valmöjligheterna, när Alliansen i Stockholms läns landsting aviserar högre ersättningar till länets förlossningskliniker.

I två steg ska de få mer betalt. En första höjning på fem procent görs nu i oktober.

– En nyckelfråga för vår förstärkning om 120 miljoner kronor är att kunna öka grundbemanningen av barnmorskor och läkare vilket klinikerna säger sig kunna göra, säger Anna Starbrink, L, hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Höjningen innebär att ersättningen ökar med runt 4 000 kronor per förlossning, enligt Marie Ljungberg-Schött, M, sjukvårdslandstingsråd.

– Genom att ersättningshöjningen sker i två steg, fem procent redan nu i oktober och ytterligare fem i maj nästa år, kan vi också noga följa upp hur verksamheterna höjer sin bemanning, säger hon i ett pressmeddelande.

Förslaget om ökad ersättning till förlossningsvården läggs fram i hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 september.

I Västra Götaland, avsätts 80 miljoner kronor för att förbättra förlossningsvården där. Pengarna är en del av ett riktat statsbidrag på 500 miljoner kronor.

Elva miljoner ska användas för korta köerna till IVF-behandling, något som oppositionen reserverat sig mot.

– Det hör inte ihop med förlossningspengarna. Vi ville lägga även dessa pengar på förlossningsvården, som var meningen med statsbidraget. Sedan ville vi ta elva miljoner från hälso- och sjukvårdsstyrelsen för att korta köerna till IVF-behandling, säger Jim Aleberg, S, andre vice ordförande i styrelsen till Skaraborgs läns tidning.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News