Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Forskare i Skottland avråder från väntan efter missfall

Publicerad: 6 augusti 2010, 11:48

Kvinnor som blir gravida på nytt inom ett halvår efter ett missfall löper minst risk att drabbas en andra gång, enligt en skotsk studie.


Den skotska forskargruppen har analyserat data om nästan 31 000 kvinnor som fick missfall under sin första graviditet och sedan blev gravida på nytt. Kvinnorna har delats in i fem grupper, beroende på hur lång tid det gick mellan missfallet och den andra graviditeten.

Resultaten visar att de kvinnor som blev gravida igen inom sex månader efter sitt missfall hade klart lägst risk att drabbas av ett andra missfall. Dessutom var det ovanligare att de födde för tidigt eller behövde kejsarsnitt jämfört med de kvinnor som väntade längre tid än sex månader.

Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer säger att kvinnor som har drabbats av missfall bör rekommenderas att vänta minst sex månader innan de försöker bli gravida igen. De skotska forskarna konstaterar att det behövs mer forskning på området, men flaggar ändå för att riktlinjerna kan behöva ändras. Deras slutsats är att kvinnor som vill göra ett nytt försök att bli gravida inte bör uppmuntras att vänta.

Studien har publicerats i British Medical Journal.

Läs studien:

British Medical Journal, publicerad online den 5 augusti 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev