Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Forskare ifrågasätter nyttan med att ta bort lymfkörtlar

Publicerad: 9 februari 2011, 11:25

Om bröstcancer har spridit sig till portvaktskörteln i armhålan innebär det ingen överlevnadsfördel att operera bort övriga lymfkörtlar, enligt en ny studie. Resultaten ändrar dock inte svensk praxis.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerLymfödem

Vid operation för bröstcancer är det rutin att undersöka om tumören har spridit sig till portvaktskörteln, som är en lymfkörtel i armhålan. Om så är fallet opereras även övriga lymfkörtlar i armhålan bort, så kallad axillutrymning, vilket dock kan ge biverkningar i form av lymfödem och smärta.

Men en ny amerikansk studie pekar nu på att det kan räcka med att operera bort enbart portvaktskörteln.

Forskarna slumpade nästan 900 kvinnor med tidig bröstcancer och konstaterade metastaser i portvaktskörteln till att få eller inte få övriga lymfkörtlar bortopererade.

Överlevnaden efter fem år var runt 92 procent i bägge grupper. Det fanns inte heller någon statistiskt signifikant skillnad i andelen kvinnor som var botade från sjukdomen.

Studien gjordes på kvinnor med tidig invasiv bröstcancer och som fått bröstbevarande kirurgi, strålning av hela bröstet samt eventuell behandling med cellgifter och hormonläkemedel.

Forskarna bakom studien anser nu att nyttan av lymfkörtelutrymning kan ifrågasättas bland kvinnor med tumörer av samma stadium som deltagarna i studien och som behandlats på samma sätt. Därigenom skulle patienterna slippa biverkningar.

Men fynden ändrar inte svensk praxis, enligt experter i Svenska bröstcancergruppen, som står bakom det nationella vårdprogrammet för bröstcancer.

– Resultaten presenterades förra sommaren på Asco-kongressen i Chicaco, och vi har därför haft möjlighet att diskutera dem. Vår slutsats är att studien är alldeles för liten för att säkert visa att metoderna är jämbördiga, säger Stefan Emdin, bröstkirurg och vice ordförande i Svenska bröstcancergruppen.

– I dagsläget finns därför inte evidens för att upphöra med axillutrymning. Det kan också vara etiskt problematiskt att informera kvinnor med spridning till portvaktskörteln att de inte behöver operera bort öviga körtlar, säger han.

Den aktuella studien publiceras i tidskriften Jama.

Läsa hela originalartikeln:

Jama 2011; 305: 569–575

Ämnen i artikeln:

BröstcancerLymfödem

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev