Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Forskare: Var tredje bröstcancer är överdiagnos

Publicerad: 22 november 2012, 12:13

Screening har gjort att 1,3 miljoner kvinnor i USA fått en bröstcancerdiagnos utan att tumören skulle ha orsakat några symtom, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine. Men studien har omgående fått kritik.


Nu kommer ett nytt inlägg i debatten om hur stort problemet är med så kallad överdiagnostik vid mammografiscreening.

Överdiagnos innebär upptäckt av cancer som aldrig  annars skulle gett några symtom under kvinnans livstid. Men eftersom de här egentligen ofarliga tumörerna inte kan särskilja behandlas de som alla annan cancer.

Det är två amerikanska forskare som analyserat uppgifter i en stor databas över bröstcancer i USA. Forskarna jämförde insjuknandet i bröstcancer under två perioder 1976–1978 och 2006–2008, det vill säga före och efter införandet av mammografiscreening.

Enligt deras beräkningar ökade antalet fall av tidig bröstcancer från 112 till 234 per 100 000 kvinnor. Samtidig sjönk antalet fall av bröstcancer i senare stadier från 102 till 94 fall per 100 000 kvinnor.

Eftersom ökningen av tidig bröstcancer var mycket större än minskningen av sen bröstcancer är forskarnas slutsats att en betydande andel av kvinnorna har blivit överdiagnostiserade.

Efter att ha tagit hänsyn till ökad användning av hormonersättning hos postmenopausala kvinnor och en viss underliggande ökning av förekomsten av bröstcancer är forskarnas slutsats att 1,3 miljoner kvinnor i USA blivit överdiagnostiserade med sjukdomen under de senaste trettio åren. Det skulle motsvara 31 procent av all bröstcancer under perioden.

Vidare anser forskarna att eftersom minskningen av bröstcancer i sena stadier är liten i förhållande till den totala minskningen i antalet kvinnor som dör i bröstcancer, så har screeningen just bara haft en ”liten effekt” på den minskade dödligheten.

Men slutsatserna i undersökningen har omgående fått kritik. I ett gemensamt utlåtande från American College of Radiology och Society of Breast Imaging sägs studien vara ”djupt bristfällig och vilseledande”.

De två organisationerna anser att forskarna underskattat den årliga underliggande ökningen av sjukdomen. Om det hade existerat överdiagnos av invasiv, eller lokalt spridande, bröstcancer skulle siffran över insjuknande i sådan bröstcancer varit betydligt högre än vad den var år 2008, om man utgår från en trend som gällde under åren 1940 till 1980, enligt uttalandet.

Vidare anser man att en minskning av bröstcancer i senare stadier inte är det enda sättet varigenom screening minskar dödligheten i bröstcancer. Dödsfall i bröstcancer kan uppträda oberoende av vilket stadium som cancern diagnostiseras i, enligt uttalandet.

Läs abstract till studien:

Archie Bleyer och Gilbert Welch. Effect of Three Decades of Screening Mammography on Breast-Cancer Incidence. New England Journal of Medicine 2012; 367:1998–2005. DOI: 10.1056/NEJMoa1206809

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev