Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Forskare: Värktabletter kan påverka fertiliteten

Publicerad: 2 Februari 2018, 08:45

Foto: Thinkstock

Franska forskare tror att kvinnor som äter värktabletter med ibuprofen kan påverka sina blivande döttrars framtida fertilitet. Teorin baseras på fynd från odlad äggstocksvävnad.


Substansen ibuprofen ingår i en rad vanligt förekommande värktabletter, som Ipren.

Eftersom ibuprofen kan påverka fostret avråds gravida kvinnor från att använda dessa värktabletter, framför allt under de tre sista månaderna av graviditeten. Även under de sex första månaderna bör kvinnan vara försiktig, enligt Vårdguiden 1177.

Nu tror forskare att ibuprofen också kan påverka antalet folliklar hos flickfoster, det vill säga de påsliknande anhopningar av celler i äggstockarna som, så småningom, kommer att innehålla var sitt ägg.

Enligt forskarlaget, som redovisar sina resultat i tidskriften Human Reproduction, passerar ibuprofen den så kallade placentabarriären och reducerar antalet folliklar redan tidigt under graviditeten, något som skulle kunna påverka den framtida förmågan att få barn.

I den aktuella studien odlade forskarna äggstocksvävnad från 185 aborterade flickfoster, 7—12 veckor gamla, och exponerade hälften av dem för olika nivåer av ibuprofen liknande dem som gravida kvinnor som tar ibuprofen kan få.

Forskarna fann att ibuprofen passerar direkt över till fostret, dels att exponering för ibuprofen resulterade i ett minskat antal äggfolliklar, jämfört med fostervävnad som inte exponerades för värksubstansen.

– Implikationerna av våra resultat är att ibuprofen, precis som många andra substanser, bör användas under kortast möjliga period och med minsta möjliga dos för att uppnå smärtlindring, säger Séverine Mazaud-Guittot, en av forskarna bakom studien, till tidskriften.

Professor Hans Evers är chefredaktör för Human Reproduction och var inte inblandad i den aktuella studien. Han kallar fynden för viktiga, men säger samtidigt att det är svårt att säga om och i så fall hur antalet folliklar tidigt i fosterutvecklingen påverkar fertiliteten kanske 30 år senare.

– För närvarande är det spekulationer som kräver långa uppföljningsstudier av döttrar till kvinnor som tagit ibuprofen under de första tre månaderna av deras graviditet, säger han.

Finns i blåsor

Äggblåsor, äggfolliklar eller bara folliklar finns i äggstockarna och är den struktur som omger den omogna äggcellen och som består av flera lager av andra celler. Den omogna äggcellen, oocyt, kan utvecklas till en äggcell som sedan, i samband med ägglossningen, kan befruktas av en spermie.Källa: Nationalencyklopedin

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev