Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Förslag: Södra BB läggs ner

Publicerad: 19 oktober 2015, 12:44

Södersjukhuset offentliggjorde i dag förslaget att den småskaliga och familjecentrerade förlossningen läggs ner i sin nuvarande form. NY VERSION


– Vi har ett förslag om att förändra hela förlossningsverksamheten på Södersjukhuset, säger sjukhusets chefläkare Eva Tillman, till Dagens Medicin.

Södersjukhuset har i dag två enheter. Sös förlossningsavdelning som förlöser omkring 5 000 patienter och Södra BB med omkring 1 300 förlossningar. Det förslag som nu presenteras innebär, enligt Eva Tillman, att det blir en renodlad förlossningsenhet och att sjukhuset förhoppningsvis ska kunna minska de omkring 700 blivande mödrar som varje år hänvisas till andra sjukhus.

– Det ger en bättre kontinuitet och man kan även ta det bästa av det som har utvecklats på Södra BB, till exempel att man alltid har en personal på rummet under det aktiva förlossningsarbetet. Det här är ett sätt att göra förlossningsvården mer jämlik, säger Eva Tillman.

Vad av det som utvecklats på Södra BB kommer inte att finnas kvar?

– Det som inte kommer att kunna realiseras är att man har mödravård, förlossningsvård och BB-vård i samma lokaler, det som är Södra BB-konceptet.

Eva Tillman förklarar att mödravård inte behöver akutsjukhusets resurser och att det redan i dag finns BB-vård som ligger utanför Södersjukhuset, men som tillhör organisationen.

Går det att ha en barnmorska under hela förlossningen även i den sammanslagna enheten?

– Ja, nu kan vi faktiskt erbjuda alla kvinnor som föder på Södersjukhuset en personal inne på rummet under det aktiva förlossningsarbetet.

En personal, men inte en barnmorska?

– Vi får väl se. Vi säger en personal så länge, för vi vet inte om det blir en barnmorska eller någon annan av förlossningspersonalen, det finns ju undersköterskor.

Finns det ekonomiska motiv bakom sammanslagningen?

– Nej, nej. Det blir mer säkert för kvinnor att föda på Södersjukhuset och fler ska kunna göra det utan att bli hänvisade härifrån om det är fullt. Vi får en bättre genomströmning på förlossningen genom att göra så här, men det är inga beslut tagna.

Enligt Eva Tillman ska förslaget nu samverkas med facket, vilket beräknas ta minst en månad. Innan den processen är klar är det, enligt henne, fortfarande bara ett förslag.

Södra BB …

… är en del av Södersjukhusets förlossningsverksamhet. Den andra delen utgörs av Sös förlossningsavdelning.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev