Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Förslag: Testa alla gravidas sköldkörtel

Publicerad: 23 augusti 2017, 07:32

Foto: Thinkstock

Nu föreslås att alla gravida kvinnor i Sverige ska testas för underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos. Snart kan även gränsvärdet för att inleda behandling höjas.


– Vi tror att fler fall av hypotyreos kan hittas om alla gravida undersöks i stället för att enbart högriskgrupper screenas. Allmän provtagning blir också mer praktiskt för landets barnmorskor än att de ska hålla koll på vilken riskgrupp som varje enskild kvinna tillhör, säger Helena Filipsson Nyström.

Hon är universitetsöverläkare på Sektionen för endokrinologi, dia­betes och metabolism vid Sahl­grenska universitetssjukhuset i Göteborg och ingår i arbets­gruppen bakom förslaget. Det är en uppdaterad version av rikt­linjerna för diagnostik och behandling av hypotyreos hos gravida, en sjukdom som kan störa fosterutvecklingen. Runt 0,5 procent av alla gravida i Sverige har uttalad hypotyreos medan det är betydligt vanligare med en lindrig underfunktion av sköldkörteln.

Tanken är att provtagningen ska ske vid första kontakt med barnmorskemottagningen och berör två hormon: tyroxin och tyroidea­stimulerande hormon, TSH. De är centrala för kroppens ämnes­omsättning.

Arbetsgruppen föreslår också att övre referensgränsen ska höjas för att inleda behandling med levo­tyroxin (Levaxin eller Euthyrox). Det innebär att färre gravida kvinnor med en mild underfunktion av sköldkörteln kommer att medicineras. Enligt förslaget ska gräns­värdet sättas till samma nivå som för icke-gravida.

– Vi vet att en utvecklad hypo­tyreos måste behandlas för optimal fosterutveckling och för att minska risken för graviditetskomplikationer. Men om levotyroxin har samma positiva effekt på kvinnor med lindrig sköldkörtelrubbning är oklart. I våras kom dock forskning som visade att behandlingen inte påverkade fostrets utveckling, säger Helena Filipsson Nyström.

Det handlar om två randomiserade studier som har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine. Dagens Medicin har tidigare skrivit om den ena.

Ett högre gränsvärde för behandling kommer sannolikt att väcka funderingar bland vissa gravida, menar Angelica Lindén Hirschberg som är professor och överläkare vid kvinnokliniken, Karolinska universitetssjukhuset.

– Patienter med lindrig hypo­tyreos kommer säkert att vilja veta varför de inte längre ska behandlas när det behövdes under tidigare graviditeter. Här får mödrahälsovården en viktig roll i att förklara och minska eventuell oro bland patienterna.

Hon fortsätter:

– Om gränsvärdet höjs kommer överbehandlingen att minska. Kvinnor ska inte få levotyroxin om de inte har nytta av medicineringen, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Förslaget presenteras i nästa vecka under SFOG:s årsmöte, Svensk förening för obstetrik och gynekologi. Förhoppningen är att den uppdaterade versionen av riktlinjerna ska börja gälla under hösten. Nuvarande svenska rikt­linjer för diagnostik och behandling av hypotyreos hos gravida är från 2014. De baseras på amerikanska rekommendationer som förordar screening av särskilda riskgrupper, exempelvis kvinnor över 30 år.

Just nu pågår fler randomiserade studier som kan förändra svenska riktlinjer ytterligare. En av dessa undersöker om behandling med levotyroxin påverkar graviditetsutfallet hos kvinnor med autoantikroppar mot sköldkörteln.

Relaterat material

Behandling av gravida med mildare skölkörtelrubbning påverkade inte barnets IQ

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev