torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Första fetmavaccinet kan vara här

Publicerad: 1 augusti 2006, 13:26

Ett nytt vaccin påverkar immunsystemet så att råttor lägger på sig mindre kroppsfett och går upp mindre i vikt trots att de äter normalt.


Vaccinet har tagits fram av det privata forskningslaboratoriet Scripps Research Institute i Kalifornien. Det är en prototyp som fungerar genom att höja halten antikroppar som binder till den aktiva formen av hormonet Ghrelin.

Ghrelin upptäcktes 1999, och hormonets exakta funktion är inte klarlagd. Man vet att det tillverkas framförallt i magen, och att det påverkar kroppen att öka fettreserverna och minska fettförbränningen. Vid svält eller bantning ökar kroppens ghrelinnivåer, vilket kan bidra till svårigheter att gå ner i vikt.

Hormonet måste transporteras i blodet och passera blod-hjärnbarriären innan det har någon effekt på kroppens energiförbrukning, och det är här vaccinet kommer in.   Genom att påverka kroppens immunsystem att skapa antikroppar som binder till ghrelin, stannar hormonet kvar i blodet och når aldrig hjärnan och det centrala nervsystemet.

Studien visade att råttor som vaccinerades med den nya prototypen lade på sig mindre vikt och hade mindre kroppsfett än råttorna i en kontrollgrupp, trots att alla råttorna åt normalt.   Råttorna var också mer aktiva, och använde fett som energikälla i högre grad än råttorna i kontrollgruppen.

Resultaten presenteras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS den 1 augusti.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev