Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Första riktlinjerna på plats för vulvodyni

Publicerad: 23 november 2022, 13:10

Provocerad vulvodyni är vanligare bland yngre kvinnor.

Foto: Getty Images

Nu publiceras nationella riktlinjer för vård av smärttillståndet provocerad vulvodyni, som tidigare kallades vestibulit.

Ämnen i artikeln:

SmärtaSocialstyrelsenDanderyds sjukhusGynekologiToppnyheterToppnyheter Kvinnohälsa

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Kunskapsstödet gick ut på remiss i somras, och nu publiceras alltså slutversionen. I riktlinjerna finns rekommendationer som bland annat berör diagnostik, behandling och fysioterapi. Några delar som får hög prioritet är stöd för ett strukturerat arbetssätt för utredning och diagnostisering samt behandling med smörjregim och stödjande samtal kring psykosexuell hälsa. I dokumentet finns även en checklista som kan underlätta för läkare att ställa rätt diagnos. 

”En av de viktigaste delarna handlar om att patienten ska få vård tidigt, för det ökar chansen att bli frisk snabbare. Fler verksamheter i öppenvården behöver både kunna diagnostisera och behandla patienter med provocerad vulvodyni, men också veta hur man kan remittera patienter vidare”, säger Nina Bohm-Starke, gynekolog och överläkare vid Danderyds sjukhus och medverkande expert i arbetet, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nytt kunskapsstöd kring vulvasmärta på remiss 

Målet med riktlinjerna är en mer jämlik vård av hög kvalitet. Tonvikt läggs på att patienterna får träffa specialiserade multiprofessionella team med bland andra specialistläkare, barnmorska och kurator med sexologisk kompetens. Dessa team kan finnas på vulvamottagningar, kvinnokliniker eller motsvarande. 

”Tillgången till specialiserad vård behöver öka och finnas i alla regioner. I dag kan belastningen på vulvamottagningarna vara hög, och väntetiderna långa. Förhoppningen är även att förstärkt kompetens, kapacitet och tillgänglighet på ungdomsmottagningar och på kvinnokliniker kan göra att fler får vård snabbt och att vårdkedjan på så sätt stärks”, säger Jenny Halldén, utredare vid Socialstyrelsen och projektledare för riktlinjerna, i pressmeddelandet. 

Det är osäkert hur många i Sverige som har provocerad vulvodyni, som främst drabbar yngre kvinnor. Många får en intensiv smärta när slemhinnan runt slidöppningen berörs, exempelvis vid vaginalt sex. 

Socialstyrelsen understryker att vården av provocerad vulvodyni behöver utvecklas och förbättras. En tidigare kartläggning från myndigheten talade för att endast hälften av landets regioner erbjöd patienterna vård vid en vulvamottagning. Flera mottagningar hade även långa väntetider. 

Riktlinjerna vänder sig både till beslutsfattare och personal inom hälso- och sjukvården. Underlaget kan läsas här i sin helhet. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev