fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fortplantningsorgan odlas på chip

Publicerad: 28 mars 2017, 15:00

Här ses minimodellen av det kvinnliga reproduktionssystemet. Foto: Teresa K Woodruff

För första gången har forskare skapat en minimodell av det kvinnliga reproduktionssystemet på ett mikrochip, enligt en ny studie i tidskriften Nature Communications.

Ämnen i artikeln:

Endometrios

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


På chipet interagerar vävnader från bland annat livmoder, livmoderhals, äggstock och äggledare. Tekniken används för att undersöka hur mänskliga vävnader svarar på olika läkemedel. Målet på sikt är att skapa individuella modeller av patienters organsystem – med hjälp av stamceller – för att kunna utvärdera vilken terapi som fungerar bäst vid olika sjukdomar, exempelvis endometrios. Dagens Medicin har tidigare skrivit om tekniken med organ på chip, men då gällde det lungvävnad.

Minimodellen av det kvinnliga fortplantningssystemet var i gång under 28 dagar. Enligt de amerikanska forskarna bakom studien skedde en utsöndring av olika hormon som kopplas till menstruationscykeln, såsom östrogen och progesteron. Vävnaderna växte tillsammans på en plattform av mikrokanaler där de utsattes för tryck och vätskeflöden på ett sätt som liknar det som sker i kroppen.

Att modellen kan efterlikna hormonutsöndringen är positivt men endast en liten del av reproduktionssystemets funktion, menar forskarna. Men de påpekar att fynden är ett viktigt steg mot att bättre förstå hur vävnaderna interagerar, vilket kan ligga till grund för effektivare läkemedelsmodeller i framtiden.

Äggstocksvävnaden kom från möss medan resterande vävnad var från människa. Läs mer i abstract:

Shuo Xiao med flera. A microfluidic culture model of the human reproductive tract and 28-day menstrual cycle. Nature Genetics, publicerad online den 28 mars 2017. Doi: 10.1038/ncomms14584

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev