torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

FP vill tillåta surrogatmödrar

Publicerad: 1 augusti 2014, 09:55

Barbro Westerholm Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Folkpartiets Jan Björklund och Barbro Westerholm tar på debattplats i Expressen ställning för att tillåta surrogatmödraskap i Sverige.


Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Frågan om surrogatmödraskap är kontroversiell och meningarna inom sjukvården delade. I fjol kom Statens medicinsk-etiska råd, Smer, fram till att det var etiskt godtagbart med surrogatmödraskap, under vissa förhållanden. Det skulle då handla om situationer där det exempelvis fanns ett nära släktskap mellan surrogatmodern och de tilltänkta föräldrarna och där det inte handlade om att betala för en graviditet.

Ledamöterna i rådet var dock inte eniga och Smer fick snabbt kritik från bland annat Sveriges kvinnliga läkares förening som talade om handel med kvinnors kroppar, och detta även om det fanns en nära relation mellan de inblandande.

Nu är det Folkpartiets tur att sätta ned foten i frågan. Partiledaren Jan Björklund och riksdagsledamoten Barbro Westerholm skriver i dag på Expressens debattsida. De pekar bland annat på att surrogatmödraskap är tillåtet i tolv av EU:s andra medlemsländer och att erfarenheter från andra länder visar att det går att ha surrogatmoderskap under trygga former.

För Folkpartiet finns det bara ett hållbart skäl emot en viss form av assisterad befruktning, nämligen att den är till fara för barnet eller kvinnan, eller innebär exploatering , skriver de båda folkpartisterna. De konstaterar att det finns verksamheter med surrogatmödraskap som kan ifrågasättas,  men det är i sig inget argument för ett totalförbud. Det är snarare ett argument för reglering som garanterar surrogatmammans och barnets rättigheter.

Barbro Westerholm och Jan Björklund gör visserligen ett litet förbehåll i debattinlägget, genom att hänvisa till att det pågår statlig utredning som för närvarande undersöker surrogatmödraskap. Men de tycks förvissade om att utredarna hittar modeller som både garanterar surrogatmoderns rättigheter och ser till barnet bästa och säger därför i praktiken redan nu ja till surrogatmödraskap.

Enligt nyhetsbyrån TT har Centerpartiet tidigare tagit ställning för surrogatmödraskap medan Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är emot.

Läs Barbro Westerholms och Jan Björklunds inlägg hos Expressen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev