söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fredspristagare: ”Världen måste agera”

Publicerad: 10 december 2018, 13:39

”Jag tillägnar denna utmärkelse alla offer för sexuellt våld runt om i världen. Men det fredspris vi tilldelats får enbart betydelse om det leder till konkreta förändringar för världens offer för sexuellt våld och om fred återupprättas i våra länder

Sexuellt våld som vapen i krig står i fokus vid utdelningen av Nobels fredspris i Oslo. De två pristagarna – den yazidiska aktivisten Nadia Murad och den kongolesiska läkaren Denis Mukwege – hoppas att uppmärksamheten bidrar till brutalitetens slut.


Människorättsaktivisten Nadia Murad från Irak blev tillfångatagen av Islamiska staten (IS) 2014. Efter tre månader av sexuellt våld och tortyr lyckades hon till slut att fly. Nu ägnar hon sin tid åt att arbeta mot sexuellt våld som vapen i krig och konflikter – och hoppas att uppmärksamheten kring Nobels fredspris kan göra att fler förövare ställs inför rätta.

– Så att vi äntligen kan hitta en lösning och få ett stopp på det som pågår, sade 25-åringen vid en presskonferens i Oslo i söndags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa är inne på samma spår. Sedan slutet av 1990-talet driver han Panzisjukhuset där offer för sexuellt våld får vård.

Genom Nobels fredspris kommer det att bli svårare för världen att ignorera den brutalitet som det sexuella våldet innebär, sade 63-åringen.

– Nu kan ingen säga att de inte visste. Nu vet alla och därför har det internationella samfundet en skyldighet att också agera.

Vinnarna av Nobels fredspris utses av den norska Nobelkommittén. Prisutdelningen ägde rum klockan 13 på måndagen i Oslos rådhus i Norge.

MALIN JANSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev