tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Friska kvinnor fick felaktig kallelse till mammografi

Publicerad: 31 mars 2009, 07:23

Ett feltryck i datorn orsakade stor oro bland kvinnor som väntade på svar från sin mammografiundersökning. I stället för att bli friskförklarade fick de ännu en kallelse.


Det var i Västervik som misstaget begicks. Kvinnor som genomgick en mammografiundersökning på sjukhuset i början av februari fick efter ett par veckor ännu en kallelse där det stod att de skulle infinna sig för ny provtagning snarast. Det framgick inte av brevet på vilket datum eller klockslag, utan bara var kvinnorna skulle gå.

Två veckor är normalt den tid som det tar innan provsvaren når patienten. Många av kvinnorna blev givetvis oroliga när de fick ännu en kallelse och trodde att något misstänkt hade hittats vid undersökningen några veckor tidigare.

– Någon kryssade i fel ruta i datorn. Det gjorde att en ny kallelse i stället för friskbrev skickades iväg till samtliga som befunnits vara friska, säger Magnus Rosenborg, verksamhetschef på mammografienheten i Kalmar, till Västerviks-Tidningen.

Kvinnorna som undersöktes i början av februari har ännu inte fått något besked om att de är friska. Varför det är så kan Magnus Rosenborg inte svara på.

– Jag kan inte ge något rakt svar på varför inga friskbrev har skickats ut. Något har blivit fel där också och vi måste undersöka det närmare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev