Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Frukt minskade cancerrisk

Publicerad: 16 december 2008, 12:34

Frukt minskade cancerrisk

En kost laddad med frukt och grönsaker minskar risken för återfall i bröstcancer jämfört med kost som lyfts fram i vanliga kostrekommendationer. Åtminstone hos kvinnor utan värmevallningar.


Det visar en efterhandsanalys av en amerikansk studie, Women s Healthy Eating and Living Trial, som publicerades i går i webbupplagan av tidskriften Journal of Clinical Oncology.

I studien jämfördes effekten av två dieter för risken att drabbas av återfall hos runt 3 000 kvinnor som överlevt tidiga stadier av bröstcancer. Hälften lottades att få normala kostråd, som rekommenderar fem portioner frukt och grönt om dagen, medan andra hälften lottades till att få hjälp att ändra sina kostvanor till en diet rik på frukt, grönsaker och fibrer men snål på fett.

Studieresultat som presenterades förra året i tidskriften Jama visade ingen skillnad i återfallsfrekvensen mellan de båda grupperna.

Men när forskarna bakom studien nu analyserade kvinnor med respektive utan värmevallningar var för sig sågs en signifikant skillnad i gruppen som inte haft vallningar. I denna grupp hade cirka 16 procent av dem som fått råd att äta stora mängder frukt och grönt drabbats av återfall, jämfört med 24 procent bland dem som fått normala kostrekommendationer.

Utsikterna att överleva och slippa återfall generellt sett är bättre för bröstcancerpatienter med vallningar än för dem utan detta besvär, och forskarna menar nu att omfattande kostförändringar kan bidra för att minska denna skillnad. Men först bör sambandet utredas i ytterligare studier framhåller forskarna, som är verksamma vid bland annat University of California i San Diego, USA.         Journal of Clinical Oncology, publicerad online den 15 december 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev