Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fysioterapeuter ändrade arbetssätt när de fick stöd

Publicerad: 11 juni 2016, 07:30

Ingrid Demmelmaier.

Foto: Samuel Lagercrantz

När fysioterapeuter fick genomgå en utbildning med fokus på praktisk träning ökade deras tilltro till att de kan påverka träningsvanor hos patienter med ledgångsreumatism.


Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

– Fysioterapeuter kan ändra sitt arbetssätt men det behöver ske stegvis med mycket träning och feedback. Det måste få ta tid, säger Ingrid Demmelmaier, fysioterapeut och forskare vid Karolinska institutet.

I dag, fredag, presenterade hon en studie där hon tillsammans med kollegor följt tio fysioterapeuter som under ett år har fått en utbildning för att bli bättre på att motivera patienter med ledgångsreumatism att röra på sig mer. Fysioterapeuterna har lyssnat på föredrag och medverkat i workshops och rollspel. De har också fått feedback på patientmöten från studieledarna.

Under året fick fysioterapeuterna självskatta:

■ kunskaper om fysisk aktivitet
■ kunskaper beteendeförändring
■ rädsla och undvikande kopplad till patienters träning
■ samt deras tilltro till sin egen förmåga att guida patienter till träning.

Exempel på tekniker för att stödja beteendeförändring är att ta fram träningsplaner och mål tillsammans med patienterna och att ge patienterna positiv återkoppling när de tränat.

Enligt resultaten ökade kunskaperna om beteendeförändring signifikant under året. Likaså ökade fysioterapeuternas tilltro till sin egen förmåga att kunna guida till ökad träning och motion. Resultaten bygger på frågeformulär som fysioterapeuterna har besvarat vid fem tillfällen samt vad fysioterapeuterna har rapporterat i samband med 20 gruppträffar med patienter.

Ingrid Demmelmaier anser att det finns ett glapp mellan de rekommendationer som myndigheterna utfärdar och hur det fungerar i praktiken och att den här studien pekar på hur man kan minska det glappet.

– Enligt riktlinjer ska vi arbeta med specifika mål och planer för fysiskt aktivitet till patienter med reumatoid artrit. Vi ser att det går att åstadkomma, men att det krävs att fysioterapeuterna stöttas, säger hon.

Läs abstract:
Ingrid Demmelmaier med flera. Learning to guide people with rheumatoid arthritis to health-enhancing physical activity behavior: physiotherapists’ knowledge, beliefs and behavior. Presenterad på Eular 2016.

Relaterat material

Patienter saknar information om träning

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev