fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Gratis mammografi lockar inte fler

Publicerad: 13 november 2017, 06:41

Foto: Thinkstock

För att fler kvinnor ska gå på mammografi blev besöken förra året avgiftsfria. Men än så länge ligger besöksfrekvensen på många håll kvar på samma nivåer som tidigare.


–  Det är dåligt informerat om detta. Det är en jätteförmån egentligen, säger Helen Häggström på Unilabs mammografi.

För att kunna upptäcka bröstcancer i tid, och därmed öka chanserna att bli frisk, kallas alla kvinnor i åldrarna 40 till 74 år regelbundet till mammografiundersökning. Men många väljer att inte gå på besöket — ofta kvinnor med låg inkomst och utbildning.

Förra juli blev mammografi därför avgiftsfritt i hela landet, med förhoppningen om att det ska förbättra statistiken. Men någon sådan effekt har så här långt uteblivit på många håll i landet, visar en rundringning som TT gjort.

Unilabs ansvarar för mammografiverksamheten inom Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Blekinge läns landsting. I Skåne låg siffran över andelen kvinnor som gick på besöket efter en kallelse på drygt 81 procent perioden juli 2016 till och med juni 2017, exakt samma nivå som den perioden de två föregående åren. Inte heller i de andra länen syns någon tydlig ökning.

Många väljer bort mammografi på grund av rädsla, enligt Helen Häggström: Också i Norrbottens och Dalarnas län ligger besökstatistiken kvar på samma nivåer som tidigare. I Västerbotten har man länge haft relativt bra deltagarsiffror, 84—85 procent, och nivån ligger stabilt där även efter att det blivit gratis.

Socialminister Annika Strandhäll (S) anser att det är för tidigt för utvärdering. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag att längre fram analysera satsningen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev