onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Gravid kvinna skickades hem - barnet fick hjärnskador

Publicerad: 23 juni 2014, 09:05

Kvinnan skickades hem från sjukhuset med värkar. Barnet föddes senare samma dag och blev hjärnskadat. Nu lex Maria-anmäler Akademiska fallet.


Det var i mitten av januari som kvinnan, som var gravid i vecka 33, behandlades och observerades på förlossningen på grund av värkar. När värkarna avtog skickades hon hem.

Värkarna kom tillbaka samma dag och kvinnan uppmanades att ta smärtstillande och avvakta. Till slut kördes hon i ambulans till sjukhuset men hann inte fram innan barnet föddes. Barnet fick syrebrist och bestående hjärnskador, enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Händelsen är mycket beklaglig, det här ska inte få hända, säger chefläkare Margareta Öhrvall vid sjukhuset, till Dagens Medicin.

Förloppet hade inte med personalbrist att göra, uppger hon.

– Nej, det finns det inga uppgifter om att det berodde på personalbrist men det var en ovanligt stressig dag och personalen följde inte rutinerna. Man var överens med patienten om att hon kunde åka hem men det gjordes aldrig en ordentlig undersökning av henne sedan värkarna avtagit, vilket borde ha skett, säger Margareta Öhrvall.

Händelsen har lex Maria-anmälts, rutinerna tydliggjorts och förlossningsteamen uppges träna på olika scenarier två gånger i veckan.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev