Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Gravida bör vara extra försiktiga

Publicerad: 29 april 2020, 12:31

Foto: Getty Images

Rapporterade fall där gravida behövt intensivvård till följd av covid-19 gör att Folkhälsomyndigheten uppmanar till extra försiktighet. Gravida med fetma, diabetes eller högt blodtryck är extra känsliga.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdDet nya coronavirusetFolkhälsomyndigheten

Enligt informationen som har lagts upp på Folkhälsomyndighetens webb tycks inte gravida generellt ha högre risk än andra att blir svårt sjuka av covid-19. Men det finns några fall där gravida med covid-19 har behövt vårdas på iva i Sverige.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i en presskommentar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida som har riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och fetma rådgör med sin barnmorska eller läkare och begränsar sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.

Enligt Folkhälsomyndigheten är kunskapen om graviditet och covid-19 fortfarande under utveckling. Men de menar att det finns skäl att rekommendera gravida att vara extra försiktiga, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen.

Relaterat material

Så ska förlossningspersonal hantera smittade

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev