tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Gravida rekommenderas att sova på sidan

Publicerad: 24 november 2017, 15:05

Foto: Tatiana Gladskikh

Att sova på rygg är förenat med högre risk för dödfödsel av barn än att sova på sidorna, enligt en ny studie.


Den brittiska studien, som publicerats i tidskriften BJOG, är en fall-kontrollstudie där forskarna genom intervjuer jämfört sovställningar hos kvinnor som förlorat ett barn under tredje trimestern med kvinnor som vid tidpunkten var mitt uppe i en lika framskriden graviditet. Kvinnorna som drabbats av dödfödsel hade 2,3 gånger så ofta gått och lagt sig i ryggläge natten innan fostret hade konstaterats vara dött.

Ingela Rådestad är barnmorska och professor i omvårdnadsvetenskap och har de senaste åren forskat på hur man ska förebygga att barn dör under graviditeten. Hon anser att studien kombinerat med tidigare mindre studier på området ger så pass stark data att man bör fundera på en informationskampanj till gravida i Sverige om att sova på sidan.

– Man har redan sett på Nya Zeeland att förekomsten av dödfödda har sjunkit sedan de började informera från de tidigare studierna. Och nu startar man en kampanj i England där man går ut med filmer och informerar gravida om vikten av att inte sova på rygg, säger Ingela Rådestad.

Forskarna tycker att det bör övervägas om ytterligare studier ska genomföras för att avgöra huruvida det finns ett orsakssamband mellan dödfödsel och att sova på rygg. Enligt Ingela Rådestad finns det tämligen säkert stöd för det sambandet.

– Det kan fysiologiskt förklaras genom att när man ligger på rygg och har en stor mage som trycker ner på kärlen så blir det ett sämre återflöde och blodförsörjning tillbaka till barnet, säger hon.

En av forskarna bakom studien, barnläkare Ed Mitchell, stod för den banbrytande upptäckten på 1990-talet att ryggläge tycktes skydda bebisar mot plötslig spädbarnsdöd.

Läs mer i abstract:

Association between maternal sleep practices and late stillbirth – findings from a stillbirth case-control study, BJOG, publicerad den 20 november 2017. DOI: 10.1111/1471-0528.14967

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev