Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Graviditet verkar förändra hjärnan

Publicerad: 19 december 2016, 16:00

Forskarnas teori är att mödrars hjärnor genomgår en typ av mognadsprocess.

Foto: Thinkstock

Att vara gravid verkar kunna leda till strukturella förändringar av hjärnan som kvarstår under minst två års tid, enligt en mindre studie i tidskriften Nature Neuroscience.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Under en graviditet förändras kroppen på flera sätt, men lite är känt om hur hjärnan påverkas. Det ville spanska och nederländska forskare ta reda på, och de fann att mödrar kan ha förändringar i hjärnans grå substans en längre tid efter förlossningen.

Studien innefattade 25 förstföderskor och 19 män som skulle bli pappor. Det fanns också en kontrollgrupp bestående av 20 kvinnor och 17 män som inte var föräldrar. Samtliga deltagare fick sina hjärnor avbildade med magnetisk resonanstomografi, MRI.

Enligt resultaten hade de gravida fått en minskad mängd grå substans i bland annat främre delen av hjärnan, pannloben, samt i temporalloberna längs hjärnans sidor. Dessa regioner kopplas bland annat till förmågan att sätta sig in i vad andra människor tänker och känner. En motsvarande minskning av hjärnmassan gick inte att se hos övriga deltagare.

Forskarnas teori är att mödrars hjärnor genomgår en typ av mognadsprocess som förbereder dem på föräldraskapet. En spekulation är att svaga nervceller rensas bort i vissa regioner för att skapa utrymme åt mer effektiva och specialiserade nervcellsnätverk. Det kan exempelvis vara viktigt för att modern ska bli bättre på att avläsa barnets behov, menar forskarna.

Förstföderskorna genomförde en MRI innan graviditeten samt strax efter att barnen fötts. Ytterligare en uppföljning utfördes på elva av dessa kvinnor i snitt två år efter förlossningen. Kvinnorna hade blivit gravida på naturlig väg eller via fertilitetsbehandlingar.

Läs mer i abstract:

Elseline Hoekzema med flera. Pregnancy leads to a long-lasting changes in human barin structure. Nature Neuroscience, publicerad online den 19 december 2016. Doi: 10.1038/nn.4458 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev