fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Graviditetsförgiftning ökade risk för hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 30 januari 2009, 13:20

Det står allt mer klart att det finns en koppling mellan hjärt-kärlsjukdom och graviditetsförgiftning. Ny forskning visar också att risken ökar ju fler gånger en kvinna drabbas av graviditetsförgiftning.


Graviditetsförgiftning, preeklampsi, är ett tillstånd som är potentiellt livshotande för både moder och barn och som kännetecknas av förhöjt blodtryck och utsöndring av protein i urinen. Den enda behandlingen är att förlösa barnet.

En dansk-amerikansk studie pekar nu på att risken för att friska kvinnor drabbas av till exempel blodproppar, kroniskt högt blodtryck eller diabetes ökar för varje gång de drabbas av en graviditetsförgiftning.

Flera studier har tidigare pekat på att det verkar finnas en ökad risk för att kvinnor som drabbats av preeklampsi också får hjärt-kärlsjukdomar senare i livet. Den aktuella studien, som presenterades vid den pågående vetenskapliga konferensen för Society of Maternal Fetal Medicine i San Diego, USA, visar alltså på att risken ökar för varje graviditet då detta tillstånd inträffar.

Forskarna har gjort en retrospektiv undersökning av över 11 miljoner kvinnor som födde barn i Danmark mellan 1978 och 2007. Resultaten är ännu inte publicerade.

En av författarna, Michael Paidas vid Yale University i USA, förklarar för nyhetstjänsten Eurekalert att han tillsammans med sin forskargrupp nu undersöker de genetiska kopplingarna mellan förlossningskomplikationer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev