Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Graviditetsklåda verkar ge ökad risk för cancer

Publicerad: 8 juli 2015, 11:46

Graviditetsklåda har under lång tid betraktats som en ofarlig åkomma, eftersom den går över av sig själv. Men nu har svenska forskare visat att sjukdomen verkar ge en ökad risk för cancer senare i livet.


Ungefär 1,5 procent av alla gravida kvinnor drabbas av så kallad intrahepatisk kolestas, ICP, eller graviditetsklåda. Symtomen är klåda på bland annat handflator och fotsulor som orsakas av förhöjda gallsyror och leverenzymer.

Nu har forskare från Karolinska institutet och Göteborgs universitet gjort en stor populationsstudie som visar att risken för att utveckla gallvägs- och/eller levercancer ökar med 2,5 respektive 3,5 gånger hos kvinnor som haft ICP jämfört med kvinnor som inte haft det.

- Det var överraskande risken ökade så markant, säger Hanns-Ulrich Marschall, professor i klinisk hepatologi vid Göteborgs universitet, till Dagens Medicin.

Dessutom såg forskarna en liten riskökning för dem med ICP att senare drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

I tidigare studier har samma forskargrupp också visat att ICP kan kopplas till leversjukdomen hepatit C, som i sin tur är förknippad med levercancer. ICP är också kopplat till risker för fostret, till exempel för tidig födsel och i ovanliga fall dödföddhet.

Med tanke på vad man nu vet om risker med ICP, tycker forskarna att alla gravida med ICP borde testas för hepatit C och att leverfunktionen bör följas upp, 6 till 12 veckor efter förlossningen. Detta för att kunna fortsätta behandla de som då fortfarande har förhöjda leverenzymer.

I registerstudien följdes 11 388 kvinnor med ICP och 113 893 kvinnor utan ICP som födde barn mellan 1973 och 2009.

Här kan du läsa abstract till studien:

Elisabeth Wikström Schemer med flera. Intrahepatic cholestatis of pregnancy and cancer, immune-mediated and cardiovascular diseases: A population based cohort study. Journal of Hepathology, publicerad online 8 juli 2015. DOI: 10.1016/j.hep.2025.03.010.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev