Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Guldskalpellen 2009 - nomineringstiden har startat

Publicerad: 2 december 2008, 19:20

Guldskalpellen 2009 - nomineringstiden har startat

Nu är det dags att nominera till 2009 års upplaga av Guldskalpellen. Vem ska vinna Dagens Medicins utmärkelse till årets förnyare i svensk sjukvård? Alla är välkomna att nominera.


Länk till nomineringsformulär

Guldskalpellen, som delades ut för första gången 2006, ska uppmärksamma och belöna insatser och initiativ som kan visa vägen och inspirera till ökad kvalitet i sjukvården, till nytta för både anställda och patienter.

Priset består av ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor och ett vackert hedersdiplom som delas ut vid en officiell ceremoni. Både 2007 och 2008 delades priset ut av socialminister Göran Hägglund.

Alla är välkomna med nomineringar till Guldskalpellen. Du kan självklart nominera dig själv och dina medarbetare. Nomineringsperioden pågår från den 3 december 2008 till den 15 februari 2009. I slutet av april offentliggörs pristagaren.

Alla nominerade bidrag presenteras i Dagens Medicin och på dagensmedicin.se.

Vem kan få priset?

Guldskalpellen kan delas ut till en enskild person eller till en grupp medarbetare som representerar en verksamhet inom svensk hälso- och sjukvård, till exempel en klinik, en mottagning eller vårdcentral. Personer från alla yrkesgrupper inom sjukvården kan komma ifråga. De kan belönas för insatser och initiativ inom alla typer av verksamheter – inte bara i klinisk verksamhet med direkta patientkontakter, utan också på andra områden relaterade till sjukvården, till exempel myndigheter och forskningsinstitutioner.

Så görs bedömningen:
Pristagaren utses av en jury bestående av ledande företrädare för svensk sjukvård. I bedömningen av bidragen kommer juryn att lägga särskild vikt vid vilka resultat de nominerade kandidaterna har lyckats uppnå inom något eller några av följande områden:

➤ Utveckling av nya arbetssätt.
➤ Införande av ny teknik och nya metoder.
➤ Utveckling av ledningsverktyg och styrsystem.
➤ Förmåga till samarbete.
➤ Kvalitetssäkring.    
➤ Omsorg om etik.
➤ Ekonomiskt tänkande. 
➤ Dokumentation och informationsspridning.

Framför allt kommer juryn att fokusera på resultat som har uppnåtts under det senaste året.

Frågor om Guldskalpellen kan ställas till Maja Florin, utvecklingschef vid Dagens Medicin 08-545 123 06, maja.florin@dagensmedicin.se

De vann Guldskalpellen 2008

De vann 2007

De vann 2006

Kunnig jury utser pristagarna

I juryn för Guldskalpellen ingår professor Nina Rehnqvist, ordförande för Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, Peter Aspelin, ordförande i Svenska läkaresällskapet, Björn Olsson, verksamhetschef vid Örnäsets vårdcentral i Luleå och krönikör i Dagens Medicin, Karin Christensson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, Sören Carlsson Sanz, vårdchef vid akuten på Södersjukhuset, samt Per Gunnar Holmgren, chefredaktör på Dagens Medicin (juryordförande).

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev