Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Gyn Stockholm polisanmäls för bedrägeri med fakturor

Publicerad: 3 juni 2010, 12:35

Stockholms läns landsting polisanmäler nu den privata vårdgivaren Gyn Stockholm för bedrägeri och kräver samtidigt att få tillbaka 12,5 miljoner kronor.


Det var i slutet av april som Dagens Medicin kunde avslöja att Gyn Stockholm, som drivs av företaget Cevita Care AB, misstänktes för att ha tagit för mycket betalt av landstinget. Efter oklarheter kring Gyn Stockholms fakturering hade landstinget anlitat en oberoende revisor, som kunde visa på omfattande brister.

Främst handlade det om att Gyn Stockholm hade tagit för mycket betalt av landstinget genom att redovisa patienter som om de fått slutenvård när dessa i verkligheten gått hem.

Revisorns första granskning omfattade endast den vård som landstinget köper direkt av Gyn Stockholm enligt ett avtal. Nu har även den vård som företaget säljer till vårdgarantikansliet inom landstinget samt som underleverantör till vårdföretaget Aleris granskats. Det har då visat sig att Gyn Stockholm har tagit betalt för medicinsk service, trots att detta inte var tillåtet enligt avtalet.

När samtliga granskningar nu är klara har alltså landstinget beslutat att i dag polisanmäla Gyn Stockholm för bedrägeri alternativt grovt bedrägeri, samt kräva tillbaka sammanlagt 12 459 261 kronor för åren 2008 och 2009

– Resultatet är så tydligt och påvisar så systematiska fel som gör att vi väljer att överlämna ärendet till polisen för att avgöra om det finns bevis för brott, säger Leif Karnström, chef för avdelningen för somatisk specialistvård vid hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning inom Stockholms läns landsting.

Gyn Stockholm får 30 dagar på sig att betala tillbaka pengarna samt skärpa sina rutiner. Om detta inte sker kan landstinget komma att säga upp avtalet.

Dagens Medicin söker representanter för Gyn Stockholm för en kommentar.

Relaterat material

Nekar till landstingets anklagelser om bedrägeri

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev