Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Gynekolog prisas för arbete med sårbara patienter

Publicerad: 14 oktober 2022, 09:35

Emma Holmbom får Hippokratespriset.

Foto: Svenska läkaresällskapet

Gynekologen Emma Holmboms arbete för särskilt sårbara patienter började med ett möte med en gravid kvinna med intellektuell funktionsnedsättning. Nu belönas hon med Hippokratespriset.

Ämnen i artikeln:

GynekologiSkellefteå lasarettSvenska läkaresällskapetToppnyheter ArbetslivToppnyheter Kvinnohälsa

JS


Emma Holmbom, överläkare vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Skellefteå, prisas enligt Svenska läkaresällskapets motivering för sitt engagemang för gravida kvinnor som på grund av social eller psykisk problematik har sämre förutsättningar inom mödravården. Intresset för frågorna uppstod enligt Emma Holmbom med en insikt om hur dåligt vården var rustad för de utsatta grupperna, och en vilja att förändra.

– Jag tror att det började med en gravid som hade ett förståndshandikapp och min frustration över att vården var så dåligt anpassad för dem, säger hon till Dagens Medicin.

Läs också: Lugnande besked om vaccin och mensrubbningar 

Kort sammanfattat handlar arbetet om strukturer för kontinuitet, planering och stöd i kontakter med andra vårdgivare och stödfunktioner under och efter graviditeten. Patienter erbjuds tidigt att vad som kallas ett VIP-program, vilket bland annat innebär två fasta barnmorskor och kartläggning av sjukdomshistoria, medicinska risker och myndighetskontakter. Erbjudandet ges till patienter som bedöms som sårbara på grund av bland annat missbruk, relationsvåld, begåvningshandikapp eller psykisk samsjuklighet. 

Vilka har utmaningarna varit i arbetet med de här frågorna?

– Utmaningen är alltid att det kostar mer. Både i pengar och i tid för personalen att skapa anpassad vård. Man slits hela tiden mellan om det får kosta så här mycket för ett relativt fåtal individer, och den skillnad det faktiskt gör. Där kommer det här priset göra jättestor skillnad tror jag. Det är en motivation för oss att fortsätta, och kanske kan det också motivera dem som håller i börsen att se att det är värdefullt.

Hur kan avdelningar och enskilda medarbetare sprida det här arbetet?

– Det krävs människor med genuint intresse i grunden. Just nu känns det inte som att vi gör så stora insatser på ett sätt. Men bara det att strukturen finns, så att alla vet vart de ska vända sig. Så lånar vi material från massa andra kloka människor. Men någonstans kokar det ned till att övertala chefen att det är värt pengarna, säger Emma Holmbom.

Kräver det någon fortbildning för att vården ska bli bättre inom det här området?

– Nej jag tror inte man behöver högskolepoäng eller kurser. Man behöver ett intresse och en chef som säger att det är okej att lägga tid på det. Då kan man göra jättemycket med vardagsklokhet, människointresse och tips och råd från olika diagnosgrupper. Vi använder oss av våra kollegor som har annan kompetens. Det är inte så att vi själva utbildar oss tror jag utan mer att vi inspireras av andra.

Läs också: Stockholm säger nej till utökad mammografi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev