Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Gynoperationer utan gynekologisk backup

Publicerad: 1 oktober 2018, 14:36

Foto: Oscar Segerström/Bildbyrån

NY VERSION. På dagen hysterektomeras patienter i Enköping av gynekologer som pendlar från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Om nätterna saknas gynekologisk kompetens.


Ämnen i artikeln:

Lasarettet i EnköpingAkademiska sjukhuset

– Det är det som framkallar stressen bland oss, säger kirurgen Bahamn Darkahi, till Sveriges Radio P4 Uppland.

Han har arbetat som kirurg vid Lasarettet i Enköping i 30 år och påpekar att gynekologi skiljer sig från allmänkirurgi, att den största risken efter en hysterektomi är blödning och att det dessutom saknas operationsmöjlighet i Enköping nattetid.

Enligt Christina Fahlman Braw, chef för verksamhetsområde kirurgi på Lasarettet i Enköping, utförs det från vecka 38 två hysterektomier per vecka i Enköping men sjukhuset har igen jourlinje med gynekologer utan allmänkirurger med bred kompetens.

– Vi anser att denna verksamhet med en begränsad informations- och utbildningsinsats ligger inom den allmänkirurgiska kompensramen. Det här är väl utvalda patienter och kirurgerna har fått utbildning, säger hon till Dagens Medicin.

Hade alla kirurger som går jour genomgått utbildningen innan ni drog igång vecka 38?

– Samtliga bakjourer har fått utbildning och riktlinjer och rutiner har fastlagts. Vi noterade den oro som kvarstod och upprepade informationen, ingen ska åläggas ett ansvar man inte uppfattar sig ha kompetens för.

Så hur är patientsäkerheten för de här patienterna?

– Den är god. Den är lika god som vid andra ingrepp.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev