Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Halverat tryck kan få fler kvinnor till mammografi

Publicerad: 10 december 2008, 15:27

Trycket vid mammografiundersökningar kan halveras utan att resultaten försämras. Det visar en studie gjord vid Länssjukhuset i Kalmar.


Idén till att sänka kompressionstrycket vid undersökningarna kommer från sjuksköterskan Tina Matscheko på sjukhusets mammografienhet. Hon kom från onkologenheten på sjukhuset och reagerade på att patienternas bröst pressades samman så hårt.

För att undersöka tryckets betydelse genomförde mammografienheten en undersökning där det togs dubbla bilder på 30 patienter. Studien visade att kvaliteten blev lika bra när trycket halverades. Enligt personalen på enheten gäller det för alla typer av bröst, oavsett täthet och storlek.

– Det händer inte mer eller blir bättre resultat bara för att trycket är högre. Det är som med en ballong eller en boll, den kan inte bli plattare. Men det gör ondare på en kvinnas bröst, säger Tina Matscheko till nyhetsbyrån TT.

Nu vill personalen på mammografienheten sprida resultaten från sin studie till fler sjukhus, både i Sverige och utomlands. Genom att halvera trycket hoppas de kunna locka till sig kvinnor som har struntat i mammografin tidigare eftersom undersökningen gör ont.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev