Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Här screenas gravida för depression

Publicerad: 8 mars 2013, 08:24

Barnmorskan Lilly Spetz träffar Susanna Nygren som väntar sitt fjärde barn i augusti. För Lilly Spetz har screening blivit ett nytt verktyg för att samtala med blivande mammor.

Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

Östergötland är först i landet med att screena gravida kvinnor för depression. För barnmorskan Lilly Spetz är det ett bra stöd för att tala med blivande mammor om hur de mår.


Många landsting screenar kvinnor som fött barn för postpartum-depression. I Östergötland screenas kvinnor numera även före förlossning.

– Vi vet att det är minst lika vanligt med depression under graviditet som efter, säger Ann Josefsson, överläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hon lyfter fram att depression under graviditet medför risker.

– Det påverkar kvinnan och även partnern i relationen negativt. Men det finns också forskning som visar att det ofödda barnet kan fara illa när den blivande mamman mår dåligt.

Kvinnokliniken­ i Linköping var först med att börja screena redan före förlossning och nu har Ann Josefsson sammanställt utfallet för det första året. Vid screeningen upptäcktes kvinnor med depression, men också kvinnor som bedömdes ha psykosociala riskfaktorer, till exempel dåligt socialt nätverk eller drogproblematik, vilket kan utgöra risk för en försämrad mor-barnrelation.

Screeningen gick till så att kvinnorna i tidig graviditet fick fylla i ett formulär och de som hade misstänkt depression remitterades till en psykiater eller psykoterapeut för eventuell diagnos.
Ann Josefsson anser att screening för depression under graviditet är ett bra sätt att identifiera kvinnor som behöver extra stöd i form av samtalsterapi.

Om blivande mammor som fick en diagnos i samband med screeningen hade varit i kontakt med ­psykiatrin tidigare återetablerades den kontakten. De kvinnor som tidigare inte haft kontakt med psykiatrin erbjöds antingen ­beteendeterapi eller behandling med läkemedel.

Ann Josefsson anser att anti­depressiva medel kan vara ett nödvändigt alternativ även om det pågår diskussioner om hur dessa medel påverkar fostret.

– Även obehandlad depression kan påverka det ofödda barnet och i vissa fall kan det då vara bättre med läkemedel än att avstå trots att kvinnan väntar barn, säger Ann Josefsson.

Lilly Spetz, barnmorska på Kvinno­hälsan i Linköping, anser att enkäten ger god hjälp att hitta ­kvinnor med psykiska besvär.

– Hur en kvinna mår syns inte alltid på utsidan. På det här sättet kommer vi på ett enkelt sätt in på hur hon mår. Jag tror att vi tidigare har missat mycket då vi inte har ställt de här frågorna, säger hon.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev