Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Harald Almström, chefläkare på BB Sophia: ”Vi vet inte vad som har hänt”

Publicerad: 5 september 2014, 11:32

Michael Algovik, Gudrun Abascal och Harald Almström.

Foto: Jens Krey

Någon gång under de åtta minuter all förlossningspersonal fokuserade på barnet drabbades den födande kvinnan på BB Sophia av en cirkulationskollaps.


Ämnen i artikeln:

BB Sophia

På fredagen anordnade BB Sophia en pressträff med anledning av den kvinna som avlidit efter en förlossning på kliniken. Där presenterades en kort version av den händelseanalys som genomförts och som har bifogats den lex Maria-anmälan som också har gjorts.

I korthet handlar det om en tidigare frisk kvinna som för snart två veckor sedan kom till kliniken för att föda sitt första barn. Förlossningsläkaren bestämmer efter omkring tio timmar att förlossningen ska avslutas med sugklocka och i samband med det fastnar barnets axlar. Då det var en för barnet livshotande situation utlöses då barnakutlarmet och ”allt fokus i rummet koncentrerades då på att rädda barnets liv”, skriver BB Sophia i den korta händelseanalys Dagens Medicin har tagit del av.

Åtta minuter efter att barnets axlar fastnat lyckas förlossningsläkarna frigöra det och då noterades också att kvinnan var medvetslös och ett vuxenakutlarm utlöstes. Hur lång tid kvinnan då varit medvetslös vet inte BB Sophia.

– Det kan vi inte se i det här materialet. Vi har bett att få prata med pappan för att få hans syn på det hela men han har tyvärr varit upptagen med andra saker under veckan, säger Michael Algovik, verksamhetschef för obstetrik på BB Sophia.

Harald Almström, vd och chefläkare för BB Sophia, förtydligar:

– Vi vet inte vad som har hänt. Varför hon har fått en cirkulationskollaps. Vi vet bara att det skedde under det att man tog ut barnet, efter det att huvudet hade kommit ut.

Enligt honom var det personal på rummet som upptäckte att kvinnan var medvetslös. Efter att hon behandlats och stabiliserats på BB Sophia överfördes hon sedan med intensivvårdsambulans till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon avled efter ungefär en vecka.

BB Sophias intensivvårdskapacitet har kritiserats både i samband med att kliniken öppnade och nu återigen med anledning av det aktuella dödsfallet. BB Sophia har tillbakavisat kritiken och på frågan om vilken intensivvård kvinnan initialt skulle ha fått om hon i stället hade vårdats på ett större sjukhus svarar Harald Almström:

– Hon skulle i bästa fall fått lika bra vård.

Harald Almström kallar den kritik som andra läkare framfört kring händelsen under den senaste tiden för oförklarlig då de enligt honom helt saknar insyn i vad som hänt och vilka resurser som satts in.

– De har en annan agenda tror jag, säger han utan att specificera vad denna agenda skulle vara.

Fotnot. Barnet föddes livlöst, stabiliserades på BB Sophia och fördes efter drygt 2,5 timmar till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för kylbehandling. BB Sophia har inga uppgifter om hur det mår i dagsläget.

Relaterat material

Kvinna avled efter förlossning på BB Sophia

Kvinna fick misstänkt hjärtstopp under förlossning på BB Sophia

deb”Oetiskt att mörka och tona ned bristande förhållanden”

deb”Felaktiga påståenden sprids om BB Sophia

Allvarliga risker på BB Sophia

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

BB Sophia

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev