Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Hård kritik mot HPV-beslut

Publicerad: 24 november 2008, 21:16

Beslutet om att HPV-vaccinationer bara ska erbjudas flickor i årskurserna fem och sex får hård kritik från Ilija Batljan (s), ordförande för kommunstyrelsen i Nynäshamn. – Man offrar flera årskullar flickor, anser han.


Nynäshamn är den första kommunen i Sverige som erbjuder flickor gratis vaccin mot humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer. Beslutet fattades sent i somras och omfattar alla flickor i åldrarna 13 till 17 år.

I dag, måndag, beslutade Socialstyrelsen att skydd mot HPV ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet från den 1 januari 2010. Erbjudandet kommer att riktas till alla flickor i årskurs fem och sex.

Däremot blir det inga fria vaccinationer för dem som redan hunnit sluta sexan när reformen införs.

Ilija Batljan (s), ordförande för kommunstyrelsen i Nynäshamn, är mycket kritisk mot att Socialstyrelsen inte utvidgar programmet till att gälla även dem.

– Det här är en av spikarna i kistan för den solidariska hälso- och sjukvården. Man offrar flera årskullar flickor. Nu blir det plånboken som får avgöra om de får något skydd, säger han.

Enligt Ilija Batljan kommer många äldre flickor med rika föräldrar fortfarande att vaccineras. De som drabbas är de som inte har råd att betala själva.

– Jag kommer att kräva att Stockholms läns landsting ska genomföra en catch up-vaccinering åtminstone i Stockholmsregionen. Det är här som klyftorna är störst.

En catch up-vaccinering skulle innebära att flickor som hunnit sluta årskurs sex också erbjuds fria vaccinationer. Ilija Batljan anser att en sådan åtminstone bör omfatta alla som är födda 1992 eller senare.

Relaterat material

HPV-vaccin ska erbjudas alla flickor i årskurs fem och sex

Nynäshamns kommun erbjuder gratis HPV-vaccin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev