Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hård träning minskar bröstcancerrisk bland äldre

Publicerad: 31 oktober 2008, 10:01

Hård träning minskar bröstcancerrisk bland äldre

Foto: Foto: Photos.com

En ny studie visar att hård träning kan minska risken för bröstcancer bland äldre kvinnor med upp till 30 procent. Lättare träning hjälper däremot inte, och träningen har störst effekt på smala kvinnor.


Forskare vid National Cancer Institute, NCI, i USA har studerat 30 000 kvinnor som passerat klimakteriet, uppger Reuters. De har kontinuerligt fått svara på enkätfrågor om motion.

Alla var friska då studien inleddes. Efter 11 år kan forskarna konstatera att bland de kvinnor som uppgett att de tränat mest – där allt från hårdare hushållsarbete som golvskrubbning och löpning inräknades – var risken för att utveckla bröstcancer 13 procent mindre än genomsnittet.

Risken sänkte med hela 30 procent om endast normalviktiga kvinnor jämfördes.

– Det är välkänt att övervikt ökar risken för bröstcancer bland kvinnor. Vår studie visar att motion har effekt även på kvinnor som inte har denna ökade risk, säger Michael Leitzmann, som ledde studien vid NCI, till Reuters.

Anledningen till varför hård träning sänker risken har man inte tittat på, men tidigare forskning visar att träning sänker östrogennivåerna i kroppen, vilket i sig sänker cancerrisken.

Något som förvånade forskarna var däremot att lättare träning som promenader, lätt jogging och lättare hushållsarbete inte gav någon minskad cancerrisk.

Enligt American Cancer Society dog 465 000 kvinnor av bröstcancer 2007, och 1,3 miljoner nya fall diagnostiserades. Sjukdomen drabbar enligt Socialstyrelsen över 6 300 kvinnor årligen i Sverige. Ungefär var tionde kvinna kommer att drabbas av bröstcancer och årligen avlider runt 1 500 svenska kvinnor.

Studien kommer att publiceras i amerikanska tidskriften Biomed Central’s Breast Cancer Research Journal.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev